Matsentralen Direkte

For små mengder mat, mat med veldig kort holdbarhet eller ferdig tilberedt mat, er donasjoner direkte til en lokal ideell organisasjon, den mest effektive og trygge måten å redde maten fra å bli kastet. Dette gjelder overskuddsmat fra for eksempel dagligvarebutikker, bakerier, arrangementer, møter, horeca, osv. men også donasjon av matvarer fra privatpersoner.

Hvem kan donere?

• Dagligvarebutikker
• Bakerier
• Små matprodusenter og distributører
• Arrangementer/ møter / festivaler
• Horeca
• Privatpersoner

Hva kan doneres?

Brød og bakevarer

Brød og bakevarer

Dagligvarer

Dagligvarer

Møtemat

Møtemat

Rester fra arrangementer

Rester fra arrangementer

Rester fra storkjøkken og kantiner

Rester fra storkjøkken og kantiner

Hvor kan maten doneres?

Matsentralen samarbeider med mer enn 480 ideelle organisasjoner som hjelper oss å omfordele overskuddsmaten vi samler inn. Disse organisasjonene hjelper mennesker i vanskelige situasjoner ved å servere gratis mat eller dele ut gratis matposer. For at disse organisasjonene skal dekke behovet for mat og garantere et variert og balansert kosthold er de avhengig av sjenerøse donasjoner av overskuddsmat også fra mindre, lokale aktører. Over halvparten av organisasjonene som mottar mat fra Matsentralen har også avtaler med lokale butikker og lignende som donerer sin overskuddsmat til dem på mer eller mindre regelmessig basis.

Bruk Donasjonskartet til å finne en organisasjon i ditt nærområde som kan ta i mot maten du vil donere og bidra til å gi mat, mennesker og miljø en ny sjanse!

Mattrygghet

  • Frys-og kjølekjede må ivaretas også under transport til organisasjonen.
  • Feil og skader ved emballasjen må ikke påvirke matsikkerheten.
  • Mat som har blitt satt ut til gjester kan ikke doneres.

Kom i gang!

  • Sørg for maten er trygg for konsum.
  • Bruk Donasjonskartet for å finne en ideelle organisasjon i ditt nærområde som kan ta i mot og nyte maten.
  • Ta kontakt med organisasjonen og avtal tidspunkt for levering/henting.
matutdeling

Tips og ressursser

  • Vær oppmerksom på at de fleste av organisasjonene har begrensede ressurser. Vær fleksibel når det gjelder hentetid og lever maten selv når det er mulig.
  • Noen organisasjoner vil gjerne etablere en fast avtale der de henter maten regelmessig, men de fleste er også interessert i å bli kontaktet for evt. donasjoner når overskuddsmaten måtte oppstå.
  • For mat som fortsatt kan selges for en redusert pris, bruk gjerne appen Too Good To Go.
  • For større volumer, vennligst ta kontakt med din nærmeste Matsentral.