Modul 4 Hvordan bli en matredder?

100%

Hvordan bli en matredder?

En ekte matredder er en person...

Som sørger for at spisbar mat ikke kastes

Som bruker sansene: Se, lukte og smake

Er flink til å spise rester

og som inspirerer andre til å redusere matsvinnet

Viktigste grunner til matsvinn

• Kjøper for mye
• Vet ikke hva vi har, vi glemmer
• Handler ting vi ikke trenger
• Datoskrekk
• Feil oppbevaring
• For lite matkunnskap
• For god råd, det gjør ikke noe
• Forstår ikke konsekvensene for klima og miljø

Noen har som jobb å sjekke hva folk kaster, de gjør plukkanalyser av søppelet.
Her er en oversikt over hva de har sett at vi kaster mest av:

Bestemor - en ekte matredder!

Hvilket forhold tror du de som vokste opp i etterkrigstiden hadde til mat, sammenlignet med vårt forhold til mat i dag?

Tenk gjennom før du ser filmen.

(Tid:2 min)

Viktig lærdom

...Kan spises også etter dato.

...Mat som kan bli helsefarlig etter dato.

Ansiktscanning

Best før merking lurer oss ofte.Bruk sansene for å finne ut om maten er spiselig. Start øverst i ansiktet og "gå" nedover.

En matredder er en som tørr å bruke sansene sine!

Se for deg at du finner en uåpnet yoghurt i kjøleskapet.

Ville du spist den:

  • To dager etter utgått dato?
  • En uke etter utgått dato?
  • En måned etter utgått dato?
  • Et halvt år etter utgått dato?

Tid: 30 sek

Mat med mugg skal kastes,
MEN det finnes unntak:

Kastes

Reddes

På harde grønnsaker og frukter, som har fått små og avgrensede muggflekker, holder det å skjære vekk det som ser dårlig ut.

Kastes

Kastes

Reddes - det hvite er ikke mugg!!

Blir osten tørr, kan den få et hvitt belegg, som består av proteiner. Det er helt ufarlig.

Mugg på ost? Skjær bort mugget, og spis resten!

Reddes

En matredder oppbevarer maten riktig, slik unngår vi at den blir dårlig og mugner.

Her kommer noen flere matredder-tips

Frukt er mat - ikke pynt

Vi kaster mye frukt, og dessverre skyldes dette ofte feil oppbevaring. Hvor tror du at den holder seg best?

I kjøleskap?

På fruktfat?

Kaos i kjøleskapet?
Da går det fort galt...

  • Ha orden og oversikt.
  • Innfør en “spis meg først” hylle.
  • Sjekk alltid hva du har før du handler nytt.
  • Før du lager middag; sjekk om det er noe med kortholdbarhet som kan has
    oppi retten du lager.
  • Bruk restene i nye middagsretter, vær kreativ.
  • Spis restemat til lunsj.

Fryseren - din beste matredder

Rekker du ikke drikke opp melken før ferie?
Klarer du ikke spise opp et helt brød før det blir tørt?
Har du laget for mye middag?

Løsning: Hiv alt - både melken, brødskivene og middagsrestene i fryseren. Det meste kan fryses.

Bonustips: Innfør handlefrie dager/uker før ferie, spis deg ut av fryseren så får du mer feriepenger

Fra rester til retter

Det er gjerne noe mat som dessverre altfor ofte kastes.
Forsøk å komme på flere retter vi kan lage med råvarene for å unngå at de kastes.
Hvor mange retter klarer klassen å trylle frem per matvare?

Hva kan vi lage av tørt brød?

F. eks. Toast!

Hva kan vi lage av bananer

Hva kan vi lage av bløte og myke tomater?

Hva kan vi lage av melk som har passert dato?

Utgått yoghurt?

Brukoppleksikon

Brukopp-leksikon

Film

Ditt beste matredder-tips!

(Tid: 3:49)

Se hva folk på gata svarer, når vi stiller spørsmålet til de!

9 tips for mindre matsvinn

  1. Ha oversikt over hva du har fra før.
  2. Planlegg innkjøp og kjøp bare varer du vet vil bli brukt.
  3. Kjøp gjerne varer med kort holdbarhet, men ha en plan for å bruke dem.
  4. Tenk riktig oppbevaring - Bruk fryseboks og kjøleskap.
  5. Bruk alltid sansene - Se, lukt og smak før du kaster
  6. Unngå å lage mer mat enn du spiser, og ikke ta for mye på fatet.
  7. Orker du ikke å spise opp maten på restauranten, spør om å ta med restene hjem.
  8. Ta vare på restene, og planlegg middager der du bruker opp restematen.
  9. Vær kreativ og tryll med de matvarene du allerede har.

Hvilket tips likte du best? Har du flere matredder-tips å dele med de andre i klassen?

Prøv å tegne det matredder-tipset du likte best. Disse tegningene med deres matredder-tips kan pynte veggene på skolekjøkkenet eller i klasserommet.

Er du en matredder?

Vi håper svaret nå er JAAA - For sammen kan vi få til mye!Og dette er viktig skal vi klare å nå klimamålet om å halvere matsvinnet innen 2030.Start med DIN egen tallerken.

Takk til

som støtter dette undervisningsmateriellet

Ekstraoppgave

Ekstraoppgaver til “Bli en matredder”

Ekstraoppgave

Hva gjør du med matvarene?

Se for deg at det er 14.mai i dag, og at du nå skal reise bort de neste 3 dagene!
Se på de ulike matvarene og diskuter hvor dere ville plassert dem.

Se, lukt og smak
(Og skjær evt. vekk noe)

Se, lukt og smak
(Og skjær evt. vekk noe)

Frys ned

Ekstraoppgave

Lekse

Hvordan kan dere bli en matredder-familie?

Kall inn til et familiemøte.
Snakk sammen og finn frem til 3 ting dere kan gjøre for å kutte matsvinn hjemme hos dere.
Skriv ned forslagene deres på et fint ark, og heng disse forslagene på kjøleskapet. Du kan gjerne fargelegge/tegne forslagene også.

Et eksempel: Beregn riktig mengde middag (Spør: Hvor mange skal spise middag idag, og hvor sultne er dere?)

Ekstraoppgave

Kjøleskapskart

Riktig plassering sikrer bedre holdbarhet

Lag en “Spis meg først-boks”

Hold god orden, så du vet hva du har.
Melk og juice kan stå i døren hvis du er flink til å holde den lukket.
Frys mat du ikke får spist.
Glass med saus og dressing og brus kan du plassere øverst.
Samle alt pålegget på en hylle i en boks.
Kjøtt og fisk skal ha det kaldest, ofte er det nederst.
Legg frukt og grønt i egen skuff.
Ha kontroll på temperaturen i kjøleskapet (2-4 grader.)
Kjøl ned restene fra måltidet, og putt i tette bokser i kjøleskapet.
Skriv på resteboksen hva maten skal brukes til.
Frys brune bananer til smoothie.
Bruk sansene dine. Se, lukt, smak!

Oppgave: Rydd opp i kjøleskapet hjemme.Se tips fra kjøleskapskartet her.Finner du noen rester som må brukes opp?

Ekstraoppgave

Tegn/mal et gøy ansikt med øyne, nese og munn. Kall bilde for "Se - lukt - smak, før du kaster mat". Hva med å henge opp disse kunstverkene på skolekjøkkenet?

Ekstraoppgave

Kast mindre mat - spar penger

Hva kaster du egentlig i søpla når du kaster mat?

Hver nordmann kaster i snitt 3000 kroner i året, bare i matsvinn.
Hvor mange kroner blir det totalt i klassen, når dere ganger 3000 kr med antall elever i klassen? Gjør gjerne regnestykket videre: Gang med antall elever på skolen, i Norge...

Ekstraoppgave

10 på skolen

Gjør en spørreundersøkelse på din skole eller i din klasse.

Still spørsmålet til minst 5 personer: "Hvilken mat kaster du mest, når du kaster mat"?

Sammenlign svarene dine med de andre i klassen.
Hvilken mat havner oftest i søpla? Lag en topp 3-liste i klassen!
Har dere noen forslag til hvordan vi kan unngå at akkurat disse matvarene kastes?

NB!! Denne oppgaven krever mer tid og noe utstyr. Planlegg denne delen godt, og se resultatet om 3 dager!

Ekstraoppgave

Nysgjerrigper

Hva skjer med mat som plasseres feil? Utfør eksperiment!

Brød-eksperiment:

1.Legg et par skiver brød spredt ut på benken.

2. Legg et par skiver brød i en plastpose.

3. Legg et par skiver brød i en matboks i kjøleskapet.

4. Legg et par skiver brød i fryseren (Tines på dag 3).  

Vent tre dager (eller mer), før dere sammenligner resultatene. Hvordan er brødene nå? Hvilken oppbevaring er best? Ranger!

Melk-eksperiment:

1.Fyll et halvt glass med melk og sett det på benken.
2. Fyll et halvt glass med melk og dekk glasset med plast/lokk.

3. Fyll et halvt glass med melk og sett det i kjøleskapet med noe over.

4. Fyll litt melk i en liten melkekartong/plastflaske
og sett i fryseren.


Vent tre dager (eller mer), før dere sammenligner resultatene. Hvordan er melken nå? Hvilken oppbevaring er best? Ranger!

Ekstraoppgave

Nysgjerrigper

Hva skjer med mat som plasseres feil?Utfør eksperiment!

Salat-eksperiment:

1.Legg en håndfull bladsalat spredt ut på benken.

2. Legg en håndfull bladsalat spredt i en plastpose på benken.

3. Legg en håndfull bladsalat i pose i kjøleskapet.

4. Legg et par skiver brød i fryseren (Tines på dag 3).  

Vent tre dager (eller mer), før dere sammenligner resultatene. Hvordan er salaten nå? Hvilken oppbevaring er best? Ranger!

Kjøtt-eksperiment:

1.Legg en spiseskje med kjøttdeig på en tallerken og sett det på benken.

2. Legg en spiseskje med kjøttdeig på en tallerken og sett det på benken, dekk kjøttet med plastikk.

3. Legg en spiseskje med kjøttdeig på en tallerken og sett det i kjøleskapet med noe over.

4. Legg en spiseskje med kjøttdeig i en liten boks og sett i fryseren.

Vent tre dager (eller mer), før dere sammenligner resultatene. Hvordan er kjøttet nå? Hvilken oppbevaring er best? Ranger!