Modul 4 Hvordan bli en matredder?
Som sørger for at spisbar mat ikke kastes
Som bruker sansene: Se, lukte og smake
Er flink til å spise rester
og som inspirerer andre til å redusere matsvinnet
• Kjøper for mye
• Vet ikke hva vi har, vi glemmer
• Handler ting vi ikke trenger
• Datoskrekk
• Feil oppbevaring
• For lite matkunnskap
• For god råd, det gjør ikke noe
• Forstår ikke konsekvensene for klima og miljø
Noen har som jobb å sjekke hva folk kaster, de gjør plukkanalyser av søppelet.
Her er en oversikt over hva de har sett at vi kaster mest av:
Hvilket forhold tror du de som vokste opp i etterkrigstiden hadde til mat, sammenlignet med vårt forhold til mat i dag?
Tenk gjennom før du ser filmen.
(Tid:2 min)
...Kan spises også etter dato.
...Mat som kan bli helsefarlig etter dato.
Best før merking lurer oss ofte.Bruk sansene for å finne ut om maten er spiselig. Start øverst i ansiktet og "gå" nedover.
En matredder er en som tørr å bruke sansene sine!
Ville du spist den:
Tid: 30 sek
Kastes
Reddes
På harde grønnsaker og frukter, som har fått små og avgrensede muggflekker, holder det å skjære vekk det som ser dårlig ut.
Kastes
Kastes
Reddes - det hvite er ikke mugg!!
Blir osten tørr, kan den få et hvitt belegg, som består av proteiner. Det er helt ufarlig.
Mugg på ost? Skjær bort mugget, og spis resten!
Reddes
Her kommer noen flere matredder-tips
Vi kaster mye frukt, og dessverre skyldes dette ofte feil oppbevaring. Hvor tror du at den holder seg best?
I kjøleskap?
På fruktfat?
Rekker du ikke drikke opp melken før ferie?
Klarer du ikke spise opp et helt brød før det blir tørt?
Har du laget for mye middag?
Løsning: Hiv alt - både melken, brødskivene og middagsrestene i fryseren. Det meste kan fryses.
Bonustips: Innfør handlefrie dager/uker før ferie, spis deg ut av fryseren så får du mer feriepenger
Det er gjerne noe mat som dessverre altfor ofte kastes.
Forsøk å komme på flere retter vi kan lage med råvarene for å unngå at de kastes.
Hvor mange retter klarer klassen å trylle frem per matvare?
Hva kan vi lage av tørt brød?
F. eks. Toast!
Hva kan vi lage av bananer
Hva kan vi lage av bløte og myke tomater?
Hva kan vi lage av melk som har passert dato?
Utgått yoghurt?
Brukopp-leksikon
Ditt beste matredder-tips!
(Tid: 3:49)
Se hva folk på gata svarer, når vi stiller spørsmålet til de!
Hvilket tips likte du best? Har du flere matredder-tips å dele med de andre i klassen?
Vi håper svaret nå er JAAA - For sammen kan vi få til mye!Og dette er viktig skal vi klare å nå klimamålet om å halvere matsvinnet innen 2030.Start med DIN egen tallerken.
som støtter dette undervisningsmateriellet
Se for deg at det er 14.mai i dag, og at du nå skal reise bort de neste 3 dagene!
Se på de ulike matvarene og diskuter hvor dere ville plassert dem.
Se, lukt og smak
(Og skjær evt. vekk noe)
Se, lukt og smak
(Og skjær evt. vekk noe)
Frys ned
Hvordan kan dere bli en matredder-familie?
Kall inn til et familiemøte.
Snakk sammen og finn frem til 3 ting dere kan gjøre for å kutte matsvinn hjemme hos dere.
Skriv ned forslagene deres på et fint ark, og heng disse forslagene på kjøleskapet. Du kan gjerne fargelegge/tegne forslagene også.
Riktig plassering sikrer bedre holdbarhet
Lag en “Spis meg først-boks”
Tegn/mal et gøy ansikt med øyne, nese og munn. Kall bilde for "Se - lukt - smak, før du kaster mat". Hva med å henge opp disse kunstverkene på skolekjøkkenet?
Hva kaster du egentlig i søpla når du kaster mat?
Hver nordmann kaster i snitt 3000 kroner i året, bare i matsvinn.
Hvor mange kroner blir det totalt i klassen, når dere ganger 3000 kr med antall elever i klassen? Gjør gjerne regnestykket videre: Gang med antall elever på skolen, i Norge...
Gjør en spørreundersøkelse på din skole eller i din klasse.
Still spørsmålet til minst 5 personer: "Hvilken mat kaster du mest, når du kaster mat"?
Sammenlign svarene dine med de andre i klassen.
Hvilken mat havner oftest i søpla? Lag en topp 3-liste i klassen!
Har dere noen forslag til hvordan vi kan unngå at akkurat disse matvarene kastes?
NB!! Denne oppgaven krever mer tid og noe utstyr. Planlegg denne delen godt, og se resultatet om 3 dager!
Hva skjer med mat som plasseres feil? Utfør eksperiment!
Brød-eksperiment:
1.Legg et par skiver brød spredt ut på benken.
2. Legg et par skiver brød i en plastpose.
3. Legg et par skiver brød i en matboks i kjøleskapet.
4. Legg et par skiver brød i fryseren (Tines på dag 3).
Vent tre dager (eller mer), før dere sammenligner resultatene. Hvordan er brødene nå? Hvilken oppbevaring er best? Ranger!
Melk-eksperiment:
1.Fyll et halvt glass med melk og sett det på benken.
2. Fyll et halvt glass med melk og dekk glasset med plast/lokk.
3. Fyll et halvt glass med melk og sett det i kjøleskapet med noe over.
4. Fyll litt melk i en liten melkekartong/plastflaske
og sett i fryseren.
Vent tre dager (eller mer), før dere sammenligner resultatene. Hvordan er melken nå? Hvilken oppbevaring er best? Ranger!
Hva skjer med mat som plasseres feil?Utfør eksperiment!
Salat-eksperiment:
1.Legg en håndfull bladsalat spredt ut på benken.
2. Legg en håndfull bladsalat spredt i en plastpose på benken.
3. Legg en håndfull bladsalat i pose i kjøleskapet.
4. Legg et par skiver brød i fryseren (Tines på dag 3).
Vent tre dager (eller mer), før dere sammenligner resultatene. Hvordan er salaten nå? Hvilken oppbevaring er best? Ranger!
Kjøtt-eksperiment:
1.Legg en spiseskje med kjøttdeig på en tallerken og sett det på benken.
2. Legg en spiseskje med kjøttdeig på en tallerken og sett det på benken, dekk kjøttet med plastikk.
3. Legg en spiseskje med kjøttdeig på en tallerken og sett det i kjøleskapet med noe over.
4. Legg en spiseskje med kjøttdeig i en liten boks og sett i fryseren.
Vent tre dager (eller mer), før dere sammenligner resultatene. Hvordan er kjøttet nå? Hvilken oppbevaring er best? Ranger!