Modul 3 Hva er matsvinn?

100%

Hva er Matsvinn?

Å redusere matsvinn er noe av det viktigste og enkleste vi kan gjøre for å kutte utslipp. PS: Følg godt med, for på slutten kommer det en quiz!

(Tid: 1:20)

FNs bærekraftmål er å halvere matsvinn innen 2030 for å bremse den globale oppvarmingen.

Tror du vi kan klare det?

Det er jo ikke lenge til!

30%

av de globale klimagassutslippene kommer fra matproduksjonen

Kilde: Sintef, 2024.

10%

Matsvinn utgjør ca. 10% av de globale klimagassutslippene i verden. Dette er altså mat som produseres, men som av ulike grunner aldri blir spist.

Målet må være at vi ikke produserer mer enn vi klarer å spise.

Visste du at?

Om vi kutter matsvinnet i Norge til null, vil det ha samme klimaeffekt som å fjerne mer en

400 000

biler fra veiene!
(Viser beregninger fra Framtiden i våre hender).

Maten som ender i søpla opptar til sammen et areal på

14 millioner km².

Det tilsvarer et areal større enn hele Europa og India til sammen.

Maten som kastes globalt kan mette nærmere

2 milliarder

mennesker, hvilket er mer enn to ganger så mange som dagens underernærte.

Matsvinn er mat vi burde ha spist, men som blir kastet!

Har du noen eksempler på hva du selv har kastet i søpla, som du egentlig kunne ha spist?

PS: Matavfall* som eggeskall, beinrester, kaffegrut, bananskall o.l. regnes ikke som matsvinn.

Eksempler på matsvinn

Middagsrester

Skorper som blir
liggende igjen

Skorper som blir
liggende igjen

Skorper som blir
liggende igjen

Yoghurt som er
like fin, selv
etter passert dato.

Melk som ikke drikkes opp.

Bananer som har blitt brune i skallet.

Frukt med en liten
flekk på seg.

1/3 av maten som produseres kastes!

Tenk hvis alle i klassen skulle kastet 1/3 av matpakken sin i søpla i dag. Det hadde blitt mye mat samlet på et bord, hvis man skulle demonstrert det.

Hver 8. handlepose går rett i søpla

Her ser du bilde av 35 kg spiselig mat, som tilsvarer det en nordmann kaster av mat i året.

Bilde og tall fra matvett.no (2024).

Når vi kaster mat, så er det ikke kun maten som går til spille. Også vannet, frøene, gjødselen og bondens arbeid går til spille. Til og med drivstoffet og emballasjen som er brukt for å frakte maten, sløses bort.

Brød som et eksempel

1 kvadratmeter kornåker trengs for å bake et brød

En brødskive = 18 liter vann
Tilsvarer 2 fulle bøtter

Ca. 200 brød kastet hvert minutt i Norge.

Oppgave

Hvorfor kaster vi egentlig mat?

01:00

Tenk først 1 minutt om hvorfor du tror vi kaster så mye mat. Skriv dine tanker ned på et ark, og diskuter med sidemannen eller i klassen.

Film

Hvorfor kaster vi mat?

(Tid: 4:16)

Se hva folk på gata svarer, når vi stiller spørsmålet til de!

Hvem kaster mest mat?

Butikkene???

Hotell og restauranter???

Bonden???

Du og jeg???

Totalt kaster vi 450 000 tonn mat

per år, i Norge. Fordelt på denne måten:

Matbransjen
(Butikker, fabrikker, restauranter osv.)

Du og jeg
(Det som kastes hjemme hos folk)

Matbransjen jobber mye med å redusere matsvinn
gjennom tiltak som:

Selge mat
med kort holdbarhet billigere.

Bruke mindre tallerkener på hoteller.

Gi vekk mat til organisasjoner som hjelper de som har det vanskelig.
F.eks. Matsentralen

Matsentralens arbeid

Hva likte dere best med Matsentralens arbeid? Diskuter!

Det finnes faktisk 8 matsentraler i Norge

Matsentralen

1.Matbransjen

Matsentralen mottar overskuddsmat fra matbransjen. Dette er mat som av ulike årsaker, ikke kan selges, men som trygt kan spises.

2.Matsentralen

Maten sorteres og oppbevares på våre lagere, og hentes av ideelle organisasjoner som hjelper vanskeligstilte.

3. Ideelle
organisasjoner

Organisasjonene bruker maten til servering av måltider og utdeling eller hjemkjøring av matposer.

4.Vanskeligstilte

Maten når ut til de som trenger den mest. Slik gir matsentralene mat, mennesker og miljø en ny sjanse.

Politikerne våre har laget en egen matsvinnlov.
Matbransjen sitt matsvinn går nedover og reduksjonen vil fortsette.

Men halvparten av svinnet skjer hjemme hos folk.

Skal vi klare å nå klimamålene må vi alle bidra med å kaste mindre mat.

Sammen kan vi få til mye

Film

Hvilken mat kaster vi mest?

(Tid: 2:51)

Se hva folk på gata svarer, når vi stiller spørsmålet til de!

Quiz

Les en og en påstand. Reis deg hvis du tror påstanden er sann, sitt ned hvis du tror det er usant.

1.En tredjedel av all mat som produseres i verden, kastes

?

2.Matsvinn og matavfall er det samme

?

3.Du kan spise mat som har gått ut på "Best før"-datomerking?

?

4.Muggen mat kan spises.

?

5. Det kastes 3 brød i sekundet hver dag, i Norge

?

6. Maten som kastes i Norge, kunne mettet over 1 million mennesker i året?

?

Trykk på bilde for å få svar. Var det noen som hadde riktig på alle?

I neste modul skal du lære hvordan

DU kan bli en matredder.

Matsentralens bærekraftsamling

(Tid: 2:51)

Alle skoleklasser på 6.- og 9.trinn (+ VGS) kan være med på dette!

Takk til

som støtter dette undervisningsmateriellet