Modul 3 Hva er matsvinn?
Å redusere matsvinn er noe av det viktigste og enkleste vi kan gjøre for å kutte utslipp. PS: Følg godt med, for på slutten kommer det en quiz!
(Tid: 1:20)
FNs bærekraftmål er å halvere matsvinn innen 2030 for å bremse den globale oppvarmingen.
Det er jo ikke lenge til!
av de globale klimagassutslippene kommer fra matproduksjonen
Kilde: Sintef, 2024.
Matsvinn utgjør ca. 10% av de globale klimagassutslippene i verden. Dette er altså mat som produseres, men som av ulike grunner aldri blir spist.
Målet må være at vi ikke produserer mer enn vi klarer å spise.
Om vi kutter matsvinnet i Norge til null, vil det ha samme klimaeffekt som å fjerne mer en
biler fra veiene!
(Viser beregninger fra Framtiden i våre hender).
Maten som ender i søpla opptar til sammen et areal på
Det tilsvarer et areal større enn hele Europa og India til sammen.
Maten som kastes globalt kan mette nærmere
mennesker, hvilket er mer enn to ganger så mange som dagens underernærte.
Har du noen eksempler på hva du selv har kastet i søpla, som du egentlig kunne ha spist?
PS: Matavfall* som eggeskall, beinrester, kaffegrut, bananskall o.l. regnes ikke som matsvinn.
Middagsrester
Skorper som blir
liggende igjen
Skorper som blir
liggende igjen
Skorper som blir
liggende igjen
Yoghurt som er
like fin, selv
etter passert dato.
Melk som ikke drikkes opp.
Bananer som har blitt brune i skallet.
Frukt med en liten
flekk på seg.
Tenk hvis alle i klassen skulle kastet 1/3 av matpakken sin i søpla i dag. Det hadde blitt mye mat samlet på et bord, hvis man skulle demonstrert det.
Her ser du bilde av 35 kg spiselig mat, som tilsvarer det en nordmann kaster av mat i året.
Når vi kaster mat, så er det ikke kun maten som går til spille. Også vannet, frøene, gjødselen og bondens arbeid går til spille. Til og med drivstoffet og emballasjen som er brukt for å frakte maten, sløses bort.
1 kvadratmeter kornåker trengs for å bake et brød
En brødskive = 18 liter vann
Tilsvarer 2 fulle bøtter
Ca. 200 brød kastet hvert minutt i Norge.
Hvorfor kaster vi egentlig mat?
Hvorfor kaster vi mat?
(Tid: 4:16)
Se hva folk på gata svarer, når vi stiller spørsmålet til de!
Butikkene???
Hotell og restauranter???
Bonden???
Du og jeg???
per år, i Norge. Fordelt på denne måten:
Matbransjen
(Butikker, fabrikker, restauranter osv.)
Du og jeg
(Det som kastes hjemme hos folk)
Selge mat
med kort holdbarhet billigere.
Bruke mindre tallerkener på hoteller.
Gi vekk mat til organisasjoner som hjelper de som har det vanskelig.
F.eks. Matsentralen
Matsentralen mottar overskuddsmat fra matbransjen. Dette er mat som av ulike årsaker, ikke kan selges, men som trygt kan spises.
Maten sorteres og oppbevares på våre lagere, og hentes av ideelle organisasjoner som hjelper vanskeligstilte.
Organisasjonene bruker maten til servering av måltider og utdeling eller hjemkjøring av matposer.
Maten når ut til de som trenger den mest. Slik gir matsentralene mat, mennesker og miljø en ny sjanse.
Politikerne våre har laget en egen matsvinnlov.
Matbransjen sitt matsvinn går nedover og reduksjonen vil fortsette.
Skal vi klare å nå klimamålene må vi alle bidra med å kaste mindre mat.
Sammen kan vi få til mye
Hvilken mat kaster vi mest?
(Tid: 2:51)
Les en og en påstand. Reis deg hvis du tror påstanden er sann, sitt ned hvis du tror det er usant.
1.En tredjedel av all mat som produseres i verden, kastes
?
2.Matsvinn og matavfall er det samme
?
3.Du kan spise mat som har gått ut på "Best før"-datomerking?
?
4.Muggen mat kan spises.
?
5. Det kastes 3 brød i sekundet hver dag, i Norge
?
6. Maten som kastes i Norge, kunne mettet over 1 million mennesker i året?
?
I neste modul skal du lære hvordan
(Tid: 2:51)
som støtter dette undervisningsmateriellet