Modul 5 Bærekraftig tallerken
Visste du at den maten du har på tallerken kan være med å gi både deg og kloden en god helse?
Nå skal du få lære mer om begrepet bærekraftig mat, og hvilken mat vi bør spise mer av.
Kosthold som har lav miljøpåvirkning, som bidrar til mat- og ernæringssikkerhet og til et sunt liv for nåtid og fremtidige generasjoner.
Hvilke matvarer tror du regnes som bærekraftige?
Å spise bærekraftig, trenger ikke være vanskelig...
Det handler bare om å gjøre noen enkle byttetriks!
1
Frukt, bær og grønnsaker bør være en del av alle måltider.
2
Spise grove kornprodukter, hver dag
3
Velg oftere fisk og sjømat, bønner og linser enn rødt kjøtt.
4
Begrense mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt
5
Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags.
Visste du at vi bør spise 5-8 frukt og grønnsaker hver dag?
EN porsjon er det du får i hånden din!
De norske kostholdsrådene anbefaler oss å begrense inntaket av rødt kjøtt til maks 50 gram kjøtt om dagen (Totalt 350 gram rødt kjøtt pr.uke).
Bilde illustrerer 50 gram kjøtt.
Kjøttfritt - Godt og enkelt!
La grønnsakene få hovedrollen: Forsyn deg først med grønnsakene til middag. Klarer du halve tallerkenen?
Hvorfor er den så bærekraftig, tror du?
Hvordan ville et norsk kosthold basert på kortreist mat sett ut?
Mange poteter blir ikke solgt i butikkene fordi de ikke er perfekte i størrelse og fasong.
Trykk på kloden for å høre mer.
Mat har ofte en lang og ressurskrevende reise før den havner på tallerkenen vår.
Fra Ecuador til kjøkkenbenken din...
Visste du at 140 000 bananer kastes hver dag i Norge!!!
(Tid: 1,30 min)
Har du sett at sjokolade har blitt dyrere? Dette skyldes klimaendringer som fører til kakaomangel. Ekstremvær som tørke, skogbranner og kraftig regn gjør at det dyrkes mindre kakao. Mer enn halvparten av verdens kakao produseres på Elfenbenskysten og Ghana. Disse områdene er nå rammet av den verste tørken på 20 år.
(Tid: Ca. 5 min)
Mye grønnsaker, frukt og bær hver dag, fisk flere dager i uken og grove kornprodukter...Diskuter setningen “Dårlig råd kan gi dårlig helse”!
som støtter dette undervisningsmateriellet
Det trengs mye landarealer for å produsere mat til kuene slik at de kan bli mat for mennesker. I tillegg trenger kuene drikkevann. Å produsere 200 g kjøtt, eller 2-3 kjøttkaker, krever 3000 liter vann. I en familie på fire spiser alle 2-3 kjøttkaker hver. Det trengs ikke like mye plass eller vann for å dyrke grønnsaker og korn. For å produsere et brød trengs det ca.500 liter vann. Et brød kan skjæres i ca. 25 skiver.
A) Hvor mye vann kreves for å produsere kjøttkakene til familiemiddagen?
B) Hvor mye vann trengs for å produsere en brødskive?
C) Hvor mye vann trengs det om du spiser tre brødskiver til kveldsmat?
Tenk på en matvare du har spist den siste uken, og svar på spørsmålene under:
1. Hvor er denne matvaren produsert? Bruk internett/ se på pakningen!
2. Hvordan tror du matvaren blir produsert?
3. Hvordan tror du matvaren har blitt fraktet?
4. Kan denne matvaren bli mer bærekraftig? Kan noe erstatte den?
Velg en eller flere av øktene under,og tryll om råvarer til nye kreative måltider!
Bruk opp:
Fra brune bananer til dessert
Tenk grønt:
Bærekraftig favorittrett
Bruk opp:
Fra rester til restefest
Tenk nytt:
Bærekraftig tacomiddag
Trykk på den kjøkkenøkten du ønsker her, og få opp PDF-fil med gjennomføring av økten.
2 bananer + 2 egg + litt havregryn + kanel og kardemomme
Gå inn på worldometer å se på tallene for verdens befolkning. Hva tenker dere når dere ser dette?