Matsentralen Norge er et nettverk av matsentraler som kobler sammen overskuddsmat fra matbransjen med ideelle organisasjoner som hjelper de vanskeligstilte.
Gjennom vårt arbeid hjelper vi både matbransjen å redusere matsvinn, og ideelle organisasjoner å hjelpe mennesker i vanskelige situasjoner.
Matsentralen er det norske navnet på “Food Bank”, en ideell forening som samler inn mat for å hjelpe de vanskeligstilte.
Men Matsentralen Norge har tatt steget videre ift. den tradisjonelle matbank-modellen. Her tar vi utgangspunkt i overskuddsmat fra matbransjen - kvalitetsmat som ellers ville blitt kastet eller gått til dyrefôr - og sørger for at den raskt og trygt kommer vanskeligstilte til gode.
Ved å flytte overskuddsmat fra der det er for mye til der det er for lite, bidrar Matsentralen til et mer rettferdig og balansert matsystem, hvor målet er at ingen mat går til spille og at ingen lider av sult.
Nettverket har 7 matsentraler som dekker Norge fra nord til sør, slik at vi kan samarbeide med både lokale og nasjonale aktører i matbransjen. Nøkkelen til lokasjonene våre er å være nær mat som er i fare for å bli matsvinn, og ideelle organisasjoner som hjelper mennesker i en vanskelige situasjon.
Matsentralen Oslo ble etablert i september 2013, Matsentralen Tromsø i 2016 og Matsentralen Bergen i 2017. I 2018 åpnet Matsentralen Trondheim og Matsentralen Rogaland. I 2019 åpnet Matsentralen Sør og Matsentralen Vestfold & Telemark og i løpet av 2020 åpnes Matsentralen Innlandet.
Matsentralens arbeid er mulig takket være hjelp fra mange støttespillere.
Matsentralen samarbeider med matbransjen, for å bidra til et mer bærekraftig matsystem og med mer enn 300 ideelle organisasjoner som hjelper oss omfordele maten, slik at den når de som trenger den mest.
I tillegg til ideelle organisasjoner og matbransjen, finnes det mange organisasjoner, bedrifter og myndigheter som også bidrar økonomisk.
Det finnes nå syv Matsentraler i Norge, og nettverket samles under paraplyorganisasjonen Matsentralen Norge. Forreningen forhandler nasjonale avtaler, etablerer felles rutiner, koordinerer nasjonale prosjekter, legger til rette for samarbeid med nasjonale aktører og mellom matsentralene og representerer nettverket på nasjonalt og internasjonalt nivå.
Matsentralen Norge er også medlem i den Foreningen for Europeiske Matbanker (FEBA) der vi bidrar til diskusjoner og prosesser relatert til matsvinn og fattigdom i Europa.
I 2018 vant Matsentralen Norge Storebrands Årets håndtykk miljøpris og Debios Matprisen.
Matsentralen Vestfold og Telemark feirer 2 år i januar 2021, og har vokst seg dobbelt så stor med tanke på omfordelt mat.
Les hele saken >Vil du bidra til å skape vekst blant landets matsentraler og dermed hjelpe til å takle to store samfunnsproblemer – matsvinn og fattigdom? Vi søker etter en prosjektmedarbeider for å styrke Matsentralen Norge
Les hele saken >Matprisen 2020 gikk av stabelen 7.desember. Denne gangen var det ikke på Vippa med digg mat og noe digg i glasset, store taler og takketaler fra scenen. Denne gangen ble det sendt direkte på Matkanalen og streamet på Facebook. Av totalt 10 kategorier hadde 3 av vinnerne i hver sin kategori matsvinn som et stort fokus og satsningsområde. Det er kjempestort og ikke minst et veldig viktig signal fra Matprisen om at matsvinn som tema er høyst aktuelt, selv i pandemiens tid.
Les hele saken >