Foreningen Matsentralen Norge samler landets matsentraler under en paraplyorganisasjon som bl.a. bidrar med faglig rådgivning, forhandler frem nasjonale avtaler, etablerer felles rutiner, koordinerer nasjonale prosjekter, legger til rette for samarbeid med nasjonale og internasjonale aktører og mellom matsentralene og representerer nettverket på nasjonalt og internasjonalt nivå. Matsentralen Norge er medlem i Foreningen for Europeiske Matbanker (FEBA) der vi bidrar til diskusjoner og prosesser relatert til matsvinn og fattigdom i Europa.
I 2018 vant Matsentralen Norge Storebrands Årets håndtykk miljøpris og Debios Matprisen.
Medlemmene i foreningen er nettverket av de 8 matsentraler som dekker Norge fra nord til sør. Matsentralen Oslo ble etablert i september 2013, Matsentralen Tromsø i 2016 og Matsentralen Vestland i 2017. I 2018 åpnet Matsentralen Trøndelag og Matsentralen Rogaland. I 2019 åpnet Matsentralen Sør og Matsentralen Vestfold og Telemark og i 2021 åpnet Matsentralen Innlandet.
Matsentralenes arbeid er mulig takket være hjelp fra mange støttespillere.
Matbransjen bidrar med både overskuddsmat og økonomisk støtte. Nasjonale og lokale myndigheter, samt flere bedrifter og stiftelser sørger også for å støtte oss økonomisk, inkludert finansiering av foreningen Matsentralen Norge.
Matsentralen samarbeider også med over 480 ideelle organisasjoner som hjelper oss å omfordele maten slik at den når de som trenger den mest. I tillegg til å gi en varmt måltid eller en pose med dagligvarer, tilbyr de ideelle organisasjonene en rekke tiltak for å hjelpe mennesker ut av deres vanskelige situasjon.
Ole Deviks vei 20, 0666 Oslo
norge@matsentralen.no
+47 40 02 02 60
For å understreke hvor viktig arbeidet med å redusere matsvinn er for matsikkerhet og bærekraftig matproduksjon, ble det i 2019 bestemt at denne problematikk skulle få en egen dag. Derfor er 29. september nå FNs internasjonale dag mot matsvinn. Matsentralen Norge markerte dagen med et arrangement hos Unikum og et viktig besøk hos Matsentralen Oslo.
Les hele sakenDet var stor stas for Matsentralen å være en del av Noresdagen2022 i Grieghallen den 19.september. I Dovregubben sto over 70 leverandører klare for å vise frem høsten og vinterens trender. Godesmaker og lukter lokket oss bort til de ulike leverandørene, hvor vi fikk snakket nærmere om deresvirksomhet. De fleste av standene hadde hørt om Matsentralen og arbeidet vi gjør, og flere har viallerede avtaler med. Samtidig var det flere av leverandørene vi ønsker å få med på laget til å donereoverskuddsmat til oss. Vi tar imot det aller meste av mat, da vi ser at behovet for mat hos våre 60organisasjoner er økende.
Les hele saken