Om Oss

Matsentralen Norge er et nettverk av matsentraler som kobler sammen overskuddsmat fra matbransjen med ideelle organisasjoner som hjelper de vanskeligstilte.
Gjennom vårt arbeid hjelper vi både matbransjen å redusere matsvinn, og ideelle organisasjoner å hjelpe mennesker i vanskelige situasjoner.

Vi gir mat, mennesker og miljø en ny sjanse

Matsentralen er det norske navnet på “food bank”, en ideell forening som samler inn mat for å hjelpe de vanskeligstilte.
Matsentralen Norge har imidlertid tatt steget videre sammenlignet med den tradisjonelle matbank-modellen. Vi tar utgangspunkt i å samle overskuddsmat fra matbransjen - kvalitetsmat som ellers ville blitt kastet eller gått til dyrefôr - og sørger for at den raskt og trygt kommer vanskeligstilte til gode.
Ved å flytte overskuddsmat fra der det er for mye til der det er for lite, bidrar Matsentralen til et mer rettferdig, balansert og bærekraftig matsystem, hvor målet er at ingen mat går til spille og at ingen lider av sult.

Et nettverk av Matsentraler

Nettverket har åtte matsentraler som dekker Norge fra nord til sør, slik at vi kan samarbeide med både lokale og nasjonale aktører i matbransjen. Nøkkelen til lokasjonene våre er å være nær mat som er i fare for å bli matsvinn, og ideelle organisasjoner som hjelper mennesker i en vanskelige situasjon.
Matsentralen Oslo ble etablert i september 2013, Matsentralen Tromsø i 2016 og Matsentralen Vestland i 2017. I 2018 åpnet Matsentralen Trøndelag og Matsentralen Rogaland. I 2019 åpnet Matsentralen Sør og Matsentralen Vestfold og Telemark og i 2021 åpnet Matsentralen Innlandet.

Samarbeid

Matsentralens arbeid er mulig takket være hjelp fra mange støttespillere.
Matsentralen samarbeider med matbransjen, for å bidra til et mer bærekraftig matsystem og med mer enn 400 ideelle organisasjoner som hjelper oss omfordele maten, slik at den når de som trenger den mest.
I tillegg til ideelle organisasjoner og matbransjen, finnes det mange organisasjoner, bedrifter og myndigheter som også bidrar økonomisk.

Matsentralen i dag

Det finnes nå åtte Matsentraler i Norge, og nettverket samles under paraplyorganisasjonen Matsentralen Norge. Foreningen forhandler frem nasjonale avtaler, etablerer felles rutiner, koordinerer nasjonale prosjekter,
legger til rette for samarbeid med nasjonale aktører og mellom matsentralene og representerer
nettverket på nasjonalt og internasjonalt nivå.
Matsentralen Norge er også medlem i Foreningen for Europeiske Matbanker (FEBA) der vi bidrar til diskusjoner og prosesser relatert til matsvinn og fattigdom i Europa.
I 2018 vant Matsentralen Norge Storebrands Årets håndtykk miljøpris og Debios Matprisen.

Styre

Marte Lønvik Bjørsund

Matsentralen Trøndelag
Daglig leder Matsentralen Trøndelag

Anne Marie Schrøder

Matvett
Kommunikasjonssjef i Matvett og nestleder i styret til Matsentralen Norge

Cristiano Aubert

Matsentralen Norge
Styreleder

Geir Arne Nordstrand

Matsentralen Tromsø
Styremedlem

Kaia Andresen

Dagligvarehandelens miljøforum
Styremedlem

Pål André Joys Wigart

Evangeliesenteret
Styremedlem

Arne Halse

Kirkens Bymisjon
Styremedlem

Anne Louise Skoland

IOGT Norge
Vararepresentant

Wibecke Aasnæs

Frelsesarmeen
Vararepresentant

Nyheter

Les mer

Tusen takk! Du er nå påmeldt.
Oi, det skjedde en feil ved innsending. Prøv på nytt.