Matsentralen Norge er et nettverk av matsentraler som kobler sammen overskuddsmat fra matbransjen med ideelle organisasjoner som hjelper de vanskeligstilte.
Gjennom vårt arbeid hjelper vi både matbransjen å redusere matsvinn, og ideelle organisasjoner å hjelpe mennesker i vanskelige situasjoner.
Matsentralen er det norske navnet på “Food Bank”, en ideell forening som samler inn mat for å hjelpe de vanskeligstilte.
Men Matsentralen Norge har tatt steget videre ift. den tradisjonelle matbank-modellen. Her tar vi utgangspunkt i overskuddsmat fra matbransjen - kvalitetsmat som ellers ville blitt kastet eller gått til dyrefôr - og sørger for at den raskt og trygt kommer vanskeligstilte til gode.
Ved å flytte overskuddsmat fra der det er for mye til der det er for lite, bidrar Matsentralen til et mer rettferdig og balansert matsystem, hvor målet er at ingen mat går til spille og at ingen lider av sult.
Nettverket har 7 matsentraler som dekker Norge fra nord til sør, slik at vi kan samarbeide med både lokale og nasjonale aktører i matbransjen. Nøkkelen til lokasjonene våre er å være nær mat som er i fare for å bli matsvinn, og ideelle organisasjoner som hjelper mennesker i en vanskelige situasjon.
Matsentralen Oslo ble etablert i september 2013, Matsentralen Tromsø i 2016 og Matsentralen Bergen i 2017. I 2018 åpnet Matsentralen Trondheim og Matsentralen Rogaland. I 2019 åpnet Matsentralen Sør og Matsentralen Vestfold & Telemark og i løpet av 2020 åpnes Matsentralen Innlandet.
Matsentralens arbeid er mulig takket være hjelp fra mange støttespillere.
Matsentralen samarbeider med matbransjen, for å bidra til et mer bærekraftig matsystem og med mer enn 300 ideelle organisasjoner som hjelper oss omfordele maten, slik at den når de som trenger den mest.
I tillegg til ideelle organisasjoner og matbransjen, finnes det mange organisasjoner, bedrifter og myndigheter som også bidrar økonomisk.
Det finnes nå syv Matsentraler i Norge, og nettverket samles under paraplyorganisasjonen Matsentralen Norge. Forreningen forhandler nasjonale avtaler, etablerer felles rutiner, koordinerer nasjonale prosjekter, legger til rette for samarbeid med nasjonale aktører og mellom matsentralene og representerer nettverket på nasjonalt og internasjonalt nivå.
Matsentralen Norge er også medlem i den Foreningen for Europeiske Matbanker (FEBA) der vi bidrar til diskusjoner og prosesser relatert til matsvinn og fattigdom i Europa.
I 2018 vant Matsentralen Norge Storebrands Årets håndtykk miljøpris og Debios Matprisen.
Etterspørselen etter mathjelp har økt betydelig under koronapandemien. Totalt omfordelte Matsentralen Norge 30 prosent mer mat i 2020 enn året før.
Les hele saken >For å kunne hjelpe enda flere, og redde enda mer mat trengte vi flere hender. Takket være god støtte fra Gjensidigestiftelsen har Matsentralen Norge ansatt en prosjektmedarbeider på fulltid. Hun skal bidra i arbeidet med vår vekststrategi mot 2022. Bli kjent med nye prosjekter og vår nye medarbeider!
Les hele saken >