Overskuddsmat beregnet på storhusholdninger har siden matsentralenes oppstart vært utfordrende å omfordele, da kun de største ideelle organisasjonene har mulighet til å håndtere storhusholdningsvarer.
Da pandemien slo til økte tilfanget av denne typen overskuddsmat, slik at dette ble et mer omfattende utfordring. Med støtte fra blant annet Norgesgruppen og arbeidstreninsbedriften Unikum, ble konseptet Matsentralen Måltid til i Oslo i 2020. Av overskuddsmat levert at Matsentralen Oslo produserer Unikum 10.000 ferdigretter i måneden. Måltidene distribueres som mathjelp på lik linje med annen overskuddsmat, via ideelle organisasjoner som deler ut maten som mathjelp.
I 2024 innvilget bærekraftsfondet Handle støtte til Matsentralen og Kirkens Bymisjon for å etablere et liknende prosjekt i Rogaland. Vegg-i-vegg med Matsentralen Rogaland åpner derfor Kirkens Bymisjon et produksjonskjøkken som skal tilberede 10.000 ferdigmåltider i uken av overskuddsmat fra Matsentralen Rogaland. Ferdigrettene, tilberedt av unge i arbeidstrening, skal hjelpe mennesker som mangler tilgang på kjøkken, eller av andre grunner ikke kan tilberede måltider.