12,8 millioner mennesker fikk mathjelp av matbankene i Europa

30/6/2021
Guest Blogger
Nøkkeltall for 2020 fra FEBA, den europeiske foreningen for matbanker

Paraplyorganisasjonen for matbankene i Europa, FEBA (European food banks federation) har 29 medlemsland med totalt 335 matbanker, som alle har samme mål: Å redusere matsvinn og fattigdom, og å styrke matsikkerhet. Også Matsentralen Norge er medlem. I årsrapporten til FEBA fremkommer det tydelig at pandemien har satt sitt preg på aktivitetene. Alle medlemsland rapporterer om økt etterspørsel etter mathjelp, faktisk så mye som 34,7 prosent flere mennesker søkte hjelp sammenlignet med fjoråret. Til sammen omfordelte matbankene 860 000 tonn mat til 12,8 millioner mennesker i vanskelige situasjoner. Det tilsvarer en økning på 12 prosent mer mat omfordelt sammenlignet med 2019.


- Vi kan oppsummere vårt virke det siste året med to ord: Solidaritet og rettferdighet, uttaler Jacques Vandenschrik, presidenten i FEBA. Det er medlemslandene enige i, og blant annet Matsentralen Norge og Die Tafeln i Tyskland uttrykker dette i årsrapporten.

- Mye takket være FEBA, ble rollen til matbankene styrket på en måte vi ikke har sett maken til før. Gjennom samarbeid, økonomisk støtte og økt synlighet, klarte de europeiske matbankene å fortsette å gi mat, mennesker og miljø en ny sjanse, sier styreleder i Matsentralen Norge, Cristiano Aubert.

- I krisetider er det enkelt å fokusere på egne problemer. Akkurat som våre modige frivillige og ansatte, og sjenerøse nasjonale og internasjonale støttespillere, har FEBA styrket vår tro på at den rette måten å respondere på en krise på er gjennom solidaritet, uttaler presidenten i Tafeln, den tyske matbanken.

Du kan lese hele årsrapporten her.

Nyheter

7/7/2021

Stolte over å kunne hjelpe Matsentralen

Toyota Material Handling har i flere år støttet Matsentralen på nasjonalt nivå med blant annet trucker, jekketraller og truckbevis. Nylig fikk Matsentralen Trøndelag en splitter ny jekketralle med vektindikator. - Pandemien har ført til en enorm økning i både tilgangen og behovet for mat. Disse jekketrallene er gull verdt nå. Vi har allerede blitt mye mer effektive, sier daglig leder i Matsentralen Trøndelag, Marte Lønvik Bjørnsund.

Les hele saken >
5/7/2021

Matsentralen fikk Matredderprisen!

Matsentralen Norge fikk Q-Matredderprisen! Monica Fuhr og Åge Nilsen hos Matsentralen Vestland fikk en hyggelig og uventet overraskelse, da Mette Nygård Havre fra Spis opp maten og Pål Rasmussen fra Q-Meieriene kom på besøk. De ble kjempeglade for å ta imot prisen på vegne av alle åtte matsentraler.

Les hele saken >
1/6/2021

Bransjeavtalen og hvordan donasjon av overskuddsmat reduserer matsvinn

Matsvinn er et stort samfunnsproblem, men heldigvis finnes det mange gode løsninger. Tirsdag 1. juni holdt Matsentralen Norge et webinar der flere løsninger ble løftet frem. En rekke profilerte og dyktige aktører fra matbransjen, myndighetene og matsentralen fortalte om hvordan de kontinuerlig jobber med å kartlegge og minimere matsvinnet sitt. Donasjon av overskuddsmat ble fremhevet som ett av flere viktige verktøy.

Les hele saken >
Les mer

Tusen takk! Du er nå påmeldt.
Oi, det skjedde en feil ved innsending. Prøv på nytt.