12,8 millioner mennesker fikk mathjelp av matbankene i Europa

30/6/2021
Guest Blogger
Nøkkeltall for 2020 fra FEBA, den europeiske foreningen for matbanker

Paraplyorganisasjonen for matbankene i Europa, FEBA (European food banks federation) har 29 medlemsland med totalt 335 matbanker, som alle har samme mål: Å redusere matsvinn og fattigdom, og å styrke matsikkerhet. Også Matsentralen Norge er medlem. I årsrapporten til FEBA fremkommer det tydelig at pandemien har satt sitt preg på aktivitetene. Alle medlemsland rapporterer om økt etterspørsel etter mathjelp, faktisk så mye som 34,7 prosent flere mennesker søkte hjelp sammenlignet med fjoråret. Til sammen omfordelte matbankene 860 000 tonn mat til 12,8 millioner mennesker i vanskelige situasjoner. Det tilsvarer en økning på 12 prosent mer mat omfordelt sammenlignet med 2019.


- Vi kan oppsummere vårt virke det siste året med to ord: Solidaritet og rettferdighet, uttaler Jacques Vandenschrik, presidenten i FEBA. Det er medlemslandene enige i, og blant annet Matsentralen Norge og Die Tafeln i Tyskland uttrykker dette i årsrapporten.

- Mye takket være FEBA, ble rollen til matbankene styrket på en måte vi ikke har sett maken til før. Gjennom samarbeid, økonomisk støtte og økt synlighet, klarte de europeiske matbankene å fortsette å gi mat, mennesker og miljø en ny sjanse, sier styreleder i Matsentralen Norge, Cristiano Aubert.

- I krisetider er det enkelt å fokusere på egne problemer. Akkurat som våre modige frivillige og ansatte, og sjenerøse nasjonale og internasjonale støttespillere, har FEBA styrket vår tro på at den rette måten å respondere på en krise på er gjennom solidaritet, uttaler presidenten i Tafeln, den tyske matbanken.

Du kan lese hele årsrapporten her.

Nyheter

18/10/2021

All mat ble utnyttet på Østlandske Storhusholdningsmesse

Gjennom godt samarbeid med KuttMatsvinn-nettverket i regi av Matvett, fikk ansvarlig arrangør Konrad Sel realisert sin visjon om å gjennomføre en bærekraftig matmesse uten matsvinn. Messen var trolig en av de første som satte bærekraft og matsvinn så høyt på dagsorden og fulgte opp med handling.

Les hele saken >
29/9/2021

Donasjonskartet til bruk for dagligvare- og serveringsbransjen

Så mye som ⅓ del av all mat som produseres i verden blir aldri spist. Det er et enormt problem, med tanke på økonomiske, miljømessige og sosiale ressurser. I dag markerer vi FNs internasjonale dag mot matsvinn med å bevisstgjøre og utfordre aktører i serverings- og dagligvarebransjen til å gi bort deres overskuddsmat ved å bruke donasjonskartet. 

Les hele saken >
13/9/2021

Sammen om et bærekraftig matsystem

Stortingsvalget er rett rundt hjørnet, og nå kniver partiene om å vinne din stemme med sine hjertesaker. Et bærekraftig matsystem er vår hjertesak; en sak med en viktig sosial og miljømessig dimensjon. Her er forebygging og reduksjon av matsvinn et av de viktigste tiltakene, noe som også funn i den siste klimarapporten underbygger.

Les hele saken >
Les mer

Tusen takk! Du er nå påmeldt.
Oi, det skjedde en feil ved innsending. Prøv på nytt.