I samarbeid med Universitet i Oslo, skrevet vårt prosjekt leder kappittelen "Mat (u)sikkerhet i en nordisk velferdsstat: Virkningen av covid-19 på Oslos matsentralen" som var publisert på Springers internasjonale synopsium: New Metropolitan Perspectives.
Kapittelet utforsker virkningen av COVID-19 på omfordeling av overskudsmat i storbyer i en nordisk velferdsstat, samt utforsker hvordan alternative omfordelingsordninger støtter velferdsstaten og når ut til utsatte grupper uten tilstrekkelig bistand.
Studien finner at Oslos matsentralen opplevde en økning i behov for mat og nye typer mottakere. Til tross for de covid-relaterte sosiale utfordringene, var Matsentralen imidlertid i stand til å omfordele mer mat i 2020 og 2021 sammenlignet med 2019 takket være kombinasjonen av nye strategier, nye administrasjons- og kontrollsystemer, nye interne strukturer, samt etablering av nye partnerskap .
Den økte matbehov og tilgjengeligheten av overskuddsmat kombinert med matsentarlens evne til å tilpasse seg raskt og effektivt, tyder på at tilbudet om matsikkerhet krever dedikerte institusjoner med fleksibilitet til å gjøre raske justeringer og koble tilbud og etterspørsel.
Studien viser at matsentraler utfyller velferdsstaten med å bringe sosiale tjenester og i tillegg redusere matsvinn. De kombinerer dermed sosioøkonomiske og miljømessige tjenester, som ligger utenfor rammen av offentlige økonomiske overføringer.
Les hele kappitelen her
For å understreke hvor viktig arbeidet med å redusere matsvinn er for matsikkerhet og bærekraftig matproduksjon, ble det i 2019 bestemt at denne problematikk skulle få en egen dag. Derfor er 29. september nå FNs internasjonale dag mot matsvinn. Matsentralen Norge markerte dagen med et arrangement hos Unikum og et viktig besøk hos Matsentralen Oslo.
Les hele sakenDet var stor stas for Matsentralen å være en del av Noresdagen2022 i Grieghallen den 19.september. I Dovregubben sto over 70 leverandører klare for å vise frem høsten og vinterens trender. Godesmaker og lukter lokket oss bort til de ulike leverandørene, hvor vi fikk snakket nærmere om deresvirksomhet. De fleste av standene hadde hørt om Matsentralen og arbeidet vi gjør, og flere har viallerede avtaler med. Samtidig var det flere av leverandørene vi ønsker å få med på laget til å donereoverskuddsmat til oss. Vi tar imot det aller meste av mat, da vi ser at behovet for mat hos våre 60organisasjoner er økende.
Les hele saken