Et godt og langt samarbeid med Coop

17/3/2021
Guest Blogger
Per Løberg Eriksen
Bærekraftsansvarlig
Coop Norge SA

Vi i Coop jobber alltid med å redusere matavfall. Det er viktig for mennesker og miljøet. Men ingen systemer er perfekte. Så i stedet for å kaste det som blir til overs, inngikk vi i 2013 et samarbeid med nyoppstartede Matsentralen Norge.

– Ingen oss uten dere, utbryter Cristiano Aubert, daglig leder i Matsentralen Oslo og styreleder for Matsentralen Norge.

 

Cristiano er en engasjert mann med et hjerte for rettferdighet og et hode fullt av gode løsninger. Som leder for Matsentralen Oslo går han på jobb for å koble overskuddsmat fra matbransjen med ideelle organisasjoner som hjelper de som trenger det.

 

– Ved å flytte overskuddsmat fra der det er for mye til der det er for lite, bidrar vi til et mer rettferdig og balansert system. Målet er at ingen mat går til spille, og at ingen skal gå sultne til sengs.

 

Fra sitt kontor i Oslo er Cristiano i kontakt med syv ulike matsentraler landet rundt. Når faren for matsvinn oppstår, som oftest i form av datomerking eller feilstempling, rykker de ut for å snu et problem om til en mulighet.

 

– Vi liker å si at vi redder mat, og er på mange måter et sikkerhetsnett for matbransjen, sier han.

 

I løpet av 2021 blir syv til åtte når Matsentralen Innlandet lanseres. Det gir Cristiano, kollegene hans og blant annet Coop muligheten til å redde enda mer overskuddsmat.

 

Cristiano Aubert er engasjert daglig leder i Matsentralen Oslo og styreleder i Matsentralen Norge.

Coops bidrag

Totalt delte landets matsentraler ut 6,9 millioner måltider i 2020, og Coop var den største bidragsyteren nasjonalt.

 

– Samarbeidet med Coop har vært godt fra dag én. Coops lagre rundt i Norge sørger for at betydelige mengder overskuddsmat finner veien til Matsentralen og videre til ideelle organisasjoner som hjelper mennesker i sårbare situasjoner. Faktisk utgjør maten fra Coops lager i Rogaland over 40 prosent av Matsentralen Rogalands totale volum, så det at jeg innledet med å si "ingen oss uten dere" er ikke tomme ord.

 

Det er spesielt innen kategorien frukt og grønt Coop markerer seg som viktig bidragsyter. Alle trenger frukt og grønt i et balansert kosthold, og historisk har nettopp denne kategorien en del utfordringer knyttet til matsvinn.

Av de 3430 tonn mat omfordelt i 2020 av landets matsentraler, var den prosentvise fordelingen slik per varegruppe.

Stort behov

Målsettingen for Cristiano er klokkeklar: At det ikke lenger er behov for Matsentralen Norge! Før Korona var én av ti som bor i Norge definert som fattige. Dette tallet har økt gjennom pandemien. Cristiano avslutter derfor med en oppfordring.

 

– Jobber du, eller kjenner du noen som jobber med mat, spør om de har gode rutiner for overskuddsmat. Vi i Matsentralen Norge står klare til å redde mat fra bedrifter over hele Norge!

 Denne artikkelen er først publisert i Coop Medlem nr. 2 2021. Hele innstikket kan du lese her.


Nyheter

13/1/2022

Et bæreposekraftig samarbeid

Det finnes mange matreddere i Norge, og en av dem er Holdbart. Butikkjeden kjøper inn varer som av en eller annen grunn ikke skal selges gjennom de vanlige dagligvarekanalene, og selger dem videre til sine kunder med opptil 90 % rabatt. Bra for miljøet og bra for lommeboka. Holdbart er også en av mange leverandører til Matsentralen, men med et litt annerledes samarbeid, et bæreposekraftig samarbeid!

Les hele saken >
17/12/2021

Mennesker, mat og kjærlighet

Blå Kors Kontaktsenter er et tilbud for de som sliter med rus, spillavhengighet eller er hjemløs. Her kan de som trenge det ta en pause fra hverdagen. En kald vintermorgen besøkte Ida fra Matsentralen Oslo kontaktsenteret og pratet litt med bl.a. kjøkkensjef Sigrid Degerdal. Les mer her

Les hele saken >
7/12/2021

Matsentralen Primær - fra jord til bord

Medio august 2021 ble nyheten om Matsentralens nye satsning “Primær” annonsert, og det er herved en stor glede å formidle at driften er i gang!Fredag 19.11.2021 var det offisiell åpning av den 7,5 meter lange og nesten 4 meter høye, røde, flotte og arbeidslystne pakkelinjen, som er lokalisert ved Matsentralen Vestfold og Telemark i Larvik. Det var en fin forsamling av interessenter og bidragsytere tilstede, som sammen var vitne til den høytidelige kuttingen av en stor potet. Det ble sagt mange hyggelige ord om dette nye prosjektet, det var flotte musikkinnslag og svært hyggelig var det at DNB delte ut flere midler til utvikling av prosjektet.

Les hele saken >
Les mer

Tusen takk! Du er nå påmeldt.
Oi, det skjedde en feil ved innsending. Prøv på nytt.