November 30, 2021

7 kroner

Hvor mye mat får du i en dagligvarebutikk for 7 kroner i 2021?Det sier selv at det ikke er mye og følelsen av å gå i en butikk med svært begrenset muligheter var en skikkelig tankevekker. Med 7 kroner i hånden filmet vi kjendiskokk Trond Moi på jakt etter matvarer og resultat ble som han sier i filmen et farmen måltid om dagen. 

Andreas Jølstad
Andreas Jølstad
/
7  kroner

Hvor mye mat får du i en dagligvarebutikk for 7 kroner i 2021?

Det sier selv at det ikke er mye og følelsen av å gå i en butikk med svært begrenset muligheter var en skikkelig tankevekker.  

Med 7 kroner i hånden filmet vi kjendiskokk Trond Moi på jakt etter matvarer og resultat ble som han sier i filmen et farmen måltid om dagen. 


Hvorfor 7 kroner?
Matsentralene er et samfunnsøkonomisk kinderegg. Det som mange av oss opplever som litt erfarer jeg er mye gjennom vårt arbeid. Man får opp mot 10 ganger mer matvarer gjennom matsentraler enn i en dagligvarebutikk. Ikke nok med det, vi reduserer matsvinnet og samtidig hjelper vanskeligstilte mennesker. 


Men jeg har tenkt mye på den følelsen det var å gå i butikken med kun fokus på pris og ikke la lysten avgjøre hva som ligger i handlekurven.
Det var krevende på flere måter. Det brakte frem følelser som jeg aldri eller lenge siden har kjent på. Hjelpeløs, annerledes, utenfor, nedverdigende. 


Jeg var nylig på en konferanse om barnefattigdom og lavinntekt i Agder. 

På konferanse fikk vi møte ei dame som delt sin historie og sine erfaringer i hvordan det er å vokse opp i et hjem med vedvarende lavinntekt. Kaisa har laget en dokumentar som på en sterk måte forteller oss hvordan det er å leve i konstant usikkerhet, en hverdag bestående av uro og en fulltidsjobb med å få endene til å møtes.  

Under konferanse går tankene mine til handleturen med 7 kroner i hånden. Følelser som Kaisa beskriver fikk jeg touche innom. 


Tilgang på mat er en selvfølge i verdens rikeste land og det er lett for oss som kan la lysten bestemme matvarene på handleturen. 
Men hvem er det som lider mest av økte priser på dekke våre primærbehov som eks. mat og strøm. Jo det er de i vårt samfunn som får minst. 


Kaisa bekrefter det forskere og fagfolk formidler på konferansen, vi trenger å stå sammen i kampen om å bekjempe fattigdom og utenforskap i Norge.
Forskere og fagfolk er klar i sin tale; ingen kan løse disse samfunnsutfordringene alene.
Ikke stat, kommune, Nav, frivilligheten, privatpersoner. 


Ett av de store privilegier med å få drive en Matsentralen er samarbeidet vi har med så mange dyktige og flott ideelle organisasjoner. De er våre hverdagshelter!
Det gjøres så utrolig mye bra arbeid på mange ulike måter inn mot de i samfunnet som har ekstra utfordringer.

Et spørsmål jeg ofte får er hva man kan gjøre eller hvordan man kan bidra når arbeidshverdagen ikke omhandler de som trenger hjelp. 

Når jeg får slike spørsmål blir jeg glad. Som fagfolk og forskere uttrykker: vi trenger å stå sammen og jo flere desto bedre. 
Svaret jeg gir er at hadde du opplevd det jeg ser, hører og erfarer i min arbeidshverdag så ville du også skjønt at litt betyr mye!


En av organisasjonene som deler ut matposer har en policy på at de skal hilse alle gjestene med navn. Dette svarer lederen på hvorfor de er så opptatt av det. “Mange av gjestene uttrykker at de hører sitt navn kun en gang i uken og det er når de henter matposer hos oss. De opplever å bli sett og det kan for mange bety mer enn matposen.
Nylig sendte en gjest meg en sms og fortalte at de ikke lengre trengte mathjelp men lurte på om de kunne komme ned på matutdelingen likevel.”


Jeg er så heldig at jeg har et nettverk rundt meg som ser og hører meg.
Rundt hånden min har jeg et armbånd der det står litt betyr mye. Selv jeg som er så heldig å få bruke arbeidshverdagen min inn mot dem som trenger hjelp må minne meg selv på at litt betyr mye. 

Holdningskampanjen til Kavlifondet Gjør det traff meg. 


Vær den som gir et smil, 

Vær den som sender en snap og spør hvordan har du det

Vær den som inkluderer

Vær den gir et kompliment. 

Vær den som hilser folk men navn

Vær den som gjør det med å dele litt av dine muligheter for at andre skal få nye muligheter.Nyheter

Tusen takk! Du er nå påmeldt.
Oi, det skjedde en feil ved innsending. Prøv på nytt.