Bevisste matvalg

9/12/2020
Guest Blogger


Matprisen 2020  gikk av stabelen 7.desember. Denne gangen vardet ikke på Vippa med digg mat og noe digg i glasset, store taler og takketalerfra scenen. Denne gangen ble det sendt direkte på Matkanalen og streamet på Facebook. Av totalt 10 kategorier hadde 3 av vinnerne i hver sinkategori matsvinn som et stort fokus og satsningsområde. Det er kjempestort ogikke minst et veldig viktig signal fra Matprisen om at matsvinn som tema erhøyst aktuelt, selv i pandemiens tid.


Kompass & Co  vant "Barne- og ungdomsprisen". De skaperarbeidsplasser og omgjør disse om til mestringsarena gjennom en egenutvikletmetode som heter Miljøarbeid- i-arbeid På Frydenberg ungdomsskole  lager de lunsj til skolens elever og leverercatering til eksterne kunder basert på overskuddsråvarer. På den måtenoverføres kunnskap om hvordan man kan forhindre matsvinn fra kantina tilelevene på skolen og til ungdom som jobber i kantina. Juryens begrunnelse erblant annet at: «Årets vinner er en aktør som viser vei og som forvandler detgamle til noe nytt. «Vi ser gull der andre ser søppel», sier de selv om det degjør. Vi ser gull i KOMPASS & CO.



Rest ble vinner av årets kjøkken hvor de viser uvanlig kreativitet og er kompromissløse og ukonvensjonelle i sine råvarevalg. Gjestene på restauranten reiser hjem med mer kunnskap om bærekraftig matproduksjon enn da de satt seg ved bordet. Årets vinner viser at veien fra råvarenes opphav til våre matbord faktisk innebærer noen moralske og miljømessige valg.


Matsjokket fikk prisen for å være årets formidler gjennom deres måte å formidle kunnskap som setter folk i stand til å ta bevisste matvalg. Juryens begrunnelse: Vinneren av denne prisen roper ut for at matsvinn nettopp ikke bare skal forsvinne, men være noe vi alle må ta ansvar for. Det vil kanskje knapt komme som et sjokk på noen at årets vinner er MATSJOKKET.

Dette er ikke første gangen Matprisen setter fokus på matsvinn, i 2018 gikk hovedprisen til Matsentralen Norge <3

Gratulerer så mye til alle vinnere!

Nyheter

13/9/2021

Sammen om et bærekraftig matsystem

Stortingsvalget er rett rundt hjørnet, og nå kniver partiene om å vinne din stemme med sine hjertesaker. Et bærekraftig matsystem er vår hjertesak; en sak med en viktig sosial og miljømessig dimensjon. Her er forebygging og reduksjon av matsvinn et av de viktigste tiltakene, noe som også funn i den siste klimarapporten underbygger.

Les hele saken >
17/8/2021

Fra overskuddsmat til ferdigmat med Matsentralen Kjøkken

Matsentralen Kjøkken er ferdigretter laget av overskuddsmat fra butikker og Matsentralen. Måltidene deles ut av ideelle organisasjoner som henter mat hos Matsentralen. I Oslo har prosjektet vært i drift i et år, og nå er en rapport lansert med spennende funn. 

Les hele saken >
13/8/2021

Friske midler til å redde enda mer frukt og grønt!

Matsentralen har vært så heldige å ha fått støtte fra Sparebankstiftelsen DNB til et spennende prosjekt, der målet er å redde mer frukt og grønt - dette i tett samarbeid med blant annet BAMA. Bevilgningene skal brukes på å sette opp pakkelinjer, som gjør det mulig å håndtere større volumer.

Les hele saken >
Les mer

Tusen takk! Du er nå påmeldt.
Oi, det skjedde en feil ved innsending. Prøv på nytt.