Bevisste matvalg

9/12/2020
Guest Blogger


Matprisen 2020  gikk av stabelen 7.desember. Denne gangen vardet ikke på Vippa med digg mat og noe digg i glasset, store taler og takketalerfra scenen. Denne gangen ble det sendt direkte på Matkanalen og streamet på Facebook. Av totalt 10 kategorier hadde 3 av vinnerne i hver sinkategori matsvinn som et stort fokus og satsningsområde. Det er kjempestort ogikke minst et veldig viktig signal fra Matprisen om at matsvinn som tema erhøyst aktuelt, selv i pandemiens tid.


Kompass & Co  vant "Barne- og ungdomsprisen". De skaperarbeidsplasser og omgjør disse om til mestringsarena gjennom en egenutvikletmetode som heter Miljøarbeid- i-arbeid På Frydenberg ungdomsskole  lager de lunsj til skolens elever og leverercatering til eksterne kunder basert på overskuddsråvarer. På den måtenoverføres kunnskap om hvordan man kan forhindre matsvinn fra kantina tilelevene på skolen og til ungdom som jobber i kantina. Juryens begrunnelse erblant annet at: «Årets vinner er en aktør som viser vei og som forvandler detgamle til noe nytt. «Vi ser gull der andre ser søppel», sier de selv om det degjør. Vi ser gull i KOMPASS & CO.



Rest ble vinner av årets kjøkken hvor de viser uvanlig kreativitet og er kompromissløse og ukonvensjonelle i sine råvarevalg. Gjestene på restauranten reiser hjem med mer kunnskap om bærekraftig matproduksjon enn da de satt seg ved bordet. Årets vinner viser at veien fra råvarenes opphav til våre matbord faktisk innebærer noen moralske og miljømessige valg.


Matsjokket fikk prisen for å være årets formidler gjennom deres måte å formidle kunnskap som setter folk i stand til å ta bevisste matvalg. Juryens begrunnelse: Vinneren av denne prisen roper ut for at matsvinn nettopp ikke bare skal forsvinne, men være noe vi alle må ta ansvar for. Det vil kanskje knapt komme som et sjokk på noen at årets vinner er MATSJOKKET.

Dette er ikke første gangen Matprisen setter fokus på matsvinn, i 2018 gikk hovedprisen til Matsentralen Norge <3

Gratulerer så mye til alle vinnere!

Nyheter

1/6/2021

Bransjeavtalen og hvordan donasjon av overskuddsmat reduserer matsvinn

Matsvinn er et stort samfunnsproblem, men heldigvis finnes det mange gode løsninger. Tirsdag 1. juni holdt Matsentralen Norge et webinar der flere løsninger ble løftet frem. En rekke profilerte og dyktige aktører fra matbransjen, myndighetene og matsentralen fortalte om hvordan de kontinuerlig jobber med å kartlegge og minimere matsvinnet sitt. Donasjon av overskuddsmat ble fremhevet som ett av flere viktige verktøy.

Les hele saken >
31/5/2021

Kutt matsvinn med brukopp-kalender for frukt og grønt

I 2021 feirer vi FNs år for frukt og grønt med å hylle 12 ulike frukt og grønnsaker som vi gir deg tips til å ta bedre vare på. Frukt og grønt er noe av det vi kaster mest av, enten fordi vi kjøper for mye, oppbevarer den feil eller ikke vet hvordan vi skal bruke råvarer som ikke er ferske lenger. Husk at frukt og grønt er ferskvare. Ikke kjøp for mye av gangen. Moden betyr bare mer smak, ikke at frukten eller grønnsaken er dårlig.

Les hele saken >
31/5/2021

Matsentralen Innlandet har åpnet!

I dag åpent Matsentralen Innlandet dørene på Rudshøgda, og er landets åttende matsentral. Med en matsentral på plass i denne regionen, har nettverket mulighet til å nå ut til mange flere som trenger mathjelp, og øker også mottakskapasiteten av overskuddsmat. Daglig leder Klaaspeter Kuperus er både spent og fornøyd.

Les hele saken >
Les mer

Tusen takk! Du er nå påmeldt.
Oi, det skjedde en feil ved innsending. Prøv på nytt.