Bli kjent med vår nye medarbeider

10/2/2021
Guest Blogger

Rett før koronapandemien fikk Matsentralen en vekststrategi på plass, som vi utarbeidet sammen med PwC. Her skisserte vi flere nye tiltaksområder, som skal bidra til at vi kan hjelpe enda flere. Dette kom ikke et sekund for sent, for så kom pandemien. Aktivitetsnivået hos landets matsentraler økte vesentlig og behovet for mathjelp gikk drastisk opp. 

Behovet for mathjelp i samfunnet fortsetter å øke, samtidig som fortsatt mye mat blir kastet, og mye av denne maten kan matsentralene med fordel omfordele. For å kunne sette i gang flere prosjekter parallelt trengte vi flere ressurser. Prosjektmedarbeider Emma Gerritsen har derfor blitt med på laget. 

Dette skjer - følg med videre! 

Matsentralene opplever spesielt et stort behov for næringsrike matvarer, som kjøtt, fisk og grønt. Derfor ønsker vi å inngå et samarbeid med produsenter i de grønne og blåe næringene. I tillegg ser vi etter løsninger for å kunne motta mer mat fra butikk, og Matsentralen Kjøkken er allerede godt i gang i Oslo. Arbeidsinkluderingsbedriften UniKum henter storhusholdningsvarer hos Matsentralen Oslo, samt overskuddsvarer fra butikker og lager ferdige retter til utdeling. Dette er blitt en suksess, og rettene går som varmt hvetebrød. Målet er å spre konseptet til flere matsentraler.  

I tillegg er det mange steder i landet som ikke har tilbud om matutdeling. Landets sju, snart åtte, matsentraler med tilknyttede samarbeidsorganisasjoner, dekker store områder, men ennå har vi en vei å gå, spesielt i Nord-Norge og langs kysten. Vi jobber derfor med å finne egnede løsninger for å kunne tilby mathjelp også i disse områdene. 

Behovet for mathjelp fortsetter å øke, samtidig som fortsatt mye mat blir kastet. Mye av denne maten kan matsentralene med fordel omfordele.

Møt vår nye medarbeider

En av de første dagene som ansatt hospiterte Emma på Matsentralen i Oslo. Her er hun sammen med daglig leder i Matsentralen Oslo Cristiano Aubert, som også er styreleder i paraplyorganisasjonen Matsentralen Norge. Foto: Ida Mary Cowell / Matsentralen Oslo

Dette er noe av det som skjer i år, og vi er allerede godt i gang. Vi er derfor glade for å ha fått med Emma i teamet.

La oss bli litt bedre kjent med henne.

Hva er din bakgrunn?

- En bevissthet rundt maten har vært en rød tråd hele livet mitt. Jeg har vokst opp i en matbevisst familie, der brune bananer ble til bananbrød og pepperkaker varte til påske og vel så det. Mine foreldre drev en økologisk matbutikk og var svært opptatt av matens verdi - og ikke minst sosial, økonomisk og miljømessig bærekraft. Det var ikke før jeg var student at det virkelig gikk opp for meg hvilken makt, men også muligheter som ligger i matens vei fra jord til bord. Da jeg studerte journalistikk, fikk jeg mulighet til å utforske matsystemer på mange måter, og hadde blant annet en praksisperiode i magasinet Ren Mat. Etter endte studier fikk jeg jobb der. Jeg ble også godt kjent med landbruket og med organisasjonslivet, først i Økologisk Norge, og senere gjennom jobber i Norges Bygdeungdomslag, kontakt med Norges Bondelag og et engasjement i prosjektet Klimasmart Landbruk. Kort oppsummert har jeg jobbet mye i organisasjoner og med kommunikasjon på ulike måter. Kommunikasjonsarbeid og prosjektarbeid kommer også til å være sentralt i mitt engasjement i Matsentralen fremover - og dette gleder jeg meg stort til! 

Fortell litt om din motivasjon?

- Jeg er utrolig takknemlig for at jeg får lov til å være med på utviklingen av Matsentralen Norge. Jeg gleder meg til å gi enda mer mat og enda flere mennesker en ny sjanse. I tillegg til å bidra til at miljøkostnaden som går med på å produsere mat, ikke er forgjeves, nettopp ved å bruke opp den maten som ellers ville ha blitt kastet. For meg representerer Matsentralen Norge en helt konkret løsning på store problemer; fattigdom og matsvinn. Det motiverer meg stort å kunne være med på å gjøre en målbar forskjell. 

Fortell en mat-funfact

- Jeg er en søtmoms som ikke er glad i vanlige søtsaker, som kaker og sjokolade. Frukt, honning, juice og saft derimot - nam!

Foto: Ida Mary Cowell

Nyheter

13/1/2022

Et bæreposekraftig samarbeid

Det finnes mange matreddere i Norge, og en av dem er Holdbart. Butikkjeden kjøper inn varer som av en eller annen grunn ikke skal selges gjennom de vanlige dagligvarekanalene, og selger dem videre til sine kunder med opptil 90 % rabatt. Bra for miljøet og bra for lommeboka. Holdbart er også en av mange leverandører til Matsentralen, men med et litt annerledes samarbeid, et bæreposekraftig samarbeid!

Les hele saken >
17/12/2021

Mennesker, mat og kjærlighet

Blå Kors Kontaktsenter er et tilbud for de som sliter med rus, spillavhengighet eller er hjemløs. Her kan de som trenge det ta en pause fra hverdagen. En kald vintermorgen besøkte Ida fra Matsentralen Oslo kontaktsenteret og pratet litt med bl.a. kjøkkensjef Sigrid Degerdal. Les mer her

Les hele saken >
7/12/2021

Matsentralen Primær - fra jord til bord

Medio august 2021 ble nyheten om Matsentralens nye satsning “Primær” annonsert, og det er herved en stor glede å formidle at driften er i gang!Fredag 19.11.2021 var det offisiell åpning av den 7,5 meter lange og nesten 4 meter høye, røde, flotte og arbeidslystne pakkelinjen, som er lokalisert ved Matsentralen Vestfold og Telemark i Larvik. Det var en fin forsamling av interessenter og bidragsytere tilstede, som sammen var vitne til den høytidelige kuttingen av en stor potet. Det ble sagt mange hyggelige ord om dette nye prosjektet, det var flotte musikkinnslag og svært hyggelig var det at DNB delte ut flere midler til utvikling av prosjektet.

Les hele saken >
Les mer

Tusen takk! Du er nå påmeldt.
Oi, det skjedde en feil ved innsending. Prøv på nytt.