October 11, 2019

En matredder på rundtur til Matsentralene

Matreddere, engler, gledesspredere, miljøforkjempere, livreddere er noen av de superlativene som hagler når Mette Nygaard Havre skal beskrive Matsentralen. Les mer om hennes samarbeid med Matsentralen sammen med Kavlifondet.

Mette Nygård Havre
Mette Nygård Havre
/
Grønne verdier / Spiss opp Maten
En matredder på rundtur til Matsentralene

Det siste året har jeg vært heldig og få jobbe en del med alle matsentralene rundt om i landet. Sammen med Kavlifondet har jeg vært på besøk hos nesten alle sentralene. Jeg har møtt menneskene som jobber der og mange av dem som kommer dit og henter mat og deler ut videre. 

Foredrag på Matsentralen Oslo - mange gode innspill fra alle som var med. Gode diskusjoner.

Takknemlig

Hver gang jeg drar fra en Matsentral så er hjertet mitt fylt med noe spesielt. Jeg har fått mange gode klemmer, hørt på historier som har skapt inntrykk og fått mange tusen takk fordi jeg har lært dem noe nytt om mat. Det er nok takknemlighet jeg først og fremst føler. Takknemlighet for å få møte alle disse fine menneskene som hver og en er med og gjør en forskjell. Takknemlighet for at jeg får bidra bittelitt og takknemlighet for at det tross alt finnes så mye gode mennesker i dette landet.

Min rolle på Matsentralene har vært å holde foredrag for ansatte og organisasjonene som henter mat der. For også her trengs det kunnskapsheving når det gjelder mat. Også her finner vi folk med datoskrekk. Den må vi selvsagt kurere! Under samlingene har folk delt gode oppskrifter, erfaringer, hjertesukk og ikke minst positive historier. Her er det folk som har fått hjelp fra Matsentralen tidligere som nå er ute i jobb og hjelper andre. Her er det pensjonister som har lyst til å bruke tiden sin på å hjelpe andre. Og det er noen som selv finner tilbake til arbeidslivet ved å gjøre en fantastisk innsats for matsentralene. 

Viktig og givende jobb
Som du forstår; jeg heier stort på de ansatte på Matsentralene, men også alle englene som er innom der hver uke og henter ut mat og deler ut videre til dem som trenger det. Det kan jo ikke finnes en mer viktig og givende jobb. Det fine er at Matsentralene ikke bare redder mat, de sysselsetter også mennesker, fokuserer på fattigdomsproblematikken og gir verdighet til mange mennesker som har levd med skamfølelse av å ikke klare seg selv. 

Blid gjeng hos Matsentralen Oslo. Med Hanne fra Kavlifondet i front.

Hvem er jeg?


Jeg har jo ikke presentert hvem jeg er. Jeg tar det til slutt her! Jeg leder folkebevegelsen «Spis opp maten» og du finner meg i sosiale medier. Jeg har bakgrunn fra avfallsbransjen og ble så sjokkert over å se all den spiselige maten som ble kastet. Dette fikk meg til å ta et stort valg. Jeg sluttet i jobben og startet mitt eget selskap; Grønne verdier. Der er jeg miljøkonsulent og er rundt om i hele landet og holder foredrag om matredding og miljø generelt. Jeg er gift og har to barn. Matilde på snart 14 og Oskar på 11. De var også en stor del av grunnen til at jeg valgte å bli en matredder. Jeg ønsket at de skulle få større forståelse og respekt for maten de får på bordet. På den måten mente jeg at vi ville kaste mindre mat hos oss. For ja, jeg og min familie er så privilegert at vi alltid har hatt middag på bordet. Mine barn har ikke opplevd å gå sulten.  Men da mener jeg at de i hvert fall skal lære seg å ha respekt for maten. Det er alt for mange rundt oss som lever under fattigdomsgrensen. Mange skammer seg over at de ikke har nok penger til å klare seg i hverdagen. Da er det viktig at vi er flere som er med og bidrar slik at vi kan få en endring på dette i samfunnet. 

Tusen takk til alle dere på Matsentralene rundt om i Norge. Dere gjør en forskjell for så mange. Hva skulle vi gjort uten dere?



Nyheter

Tusen takk! Du er nå påmeldt.
Oi, det skjedde en feil ved innsending. Prøv på nytt.