April 22, 2020

En oppdatering fra Matsentralen i korona-tider

Det er mye usikkerhet i disse korona-tider, og derfor vil vi gjerne gi dere en oppdatering av hvordan situasjonen har vært for landets matsentraler, samt for matbankene i Europa.

/
En oppdatering fra Matsentralen i korona-tider

Det er mye usikkerhet i disse korona-tider, og derfor vil vi gjerne gi dere en oppdatering av hvordan situasjonen har vært for landets matsentraler, samt for matbankene i Europa.

 

NORGE

Lagrene til alle landets syv matsentraler (MS) holder åpent, men "butikken" til Tromsø Matsentral holder inntil videre stengt. Våre venner i Tromsø prøver i stedet en ny modell for matutlevering i samarbeid med lokale myndigheter. 


Alle MS har innført strenge rutiner ved henting av mat, for å unngå/begrense smittefare, f.eks.

  • Begrensning på ant. kunder inne samtidig.
  • Obligatorisk desinfeksjon av hender/bruk av hansker.
  • Alle skal holde minst 2 meter avstand fra hverandre.
  • Over halvparten av de frivillige har fått fri for å ha færrest mulige mennesker som evt. eksponeres for smitte.


Selv om vi normalt opplever svingninger i mat inn fra uke til uke, opplevde alle MS en til dels stor vekst i ukene 12, 13 og 14. I uke 15 og 16 var det en nedgang, men dette henger sammen med reduserte åpningstider i påsken, samt at Matsentralen Trondheim ikke tok i mot mat uke 14-16 p.g.a. flytting. En del av veksten har kommet fra restauranter og hoteller som har stengt ned driften, inkl. IKEAs restauranter. Mye av disse varene var storhusholdningsvarer - altså beregnet for servering, men det ser ut som om leverandørene nå har fått justert prognosene sine i f.t. dette.




Mange av organisasjonene som henter hos oss har måttet stenge hele eller deler av tilbudet sitt - primært serveringstilbud. De som er fortsatt åpent, besøker matsentralen sjeldnere, men henter mer mat om gangen. Flere av dem samarbeider nå med å lokale bydeler/kommuner om å bringe mat ut til koronafaste mennesker i sårbare situasjoner. Mange av dem forventer økt etterspørsel i ukene og månedene som kommer. Andelen (ny)fattige vil med stor sannsynlighet øke fremover og matsentralenes rolle vil bli enda viktigere. 



EUROPA


De aller fleste matbanker er åpne, men med strenge hygieniske krav.

Matforsyningen synker p.g.a. generell reduksjon av matdonasjoner fra vanlige givere og påskekampanjer som har blitt avlyst.

Matbanker i Europa sliter med tilgangen på frivillige og ansatte. De fleste av de frivillige er eldre mennesker (over 65). Det er også mangel på frivillige fra bedrifter o.l., samt at en rekke ansatte må ha hjemmekontor grunnet stengte skoler.

Veldedige organisasjoner og sluttmottakere er de mest berørte i situasjonen. Mange veldedige organisasjoner er stengt eller vil sannsynligvis stenge fordi arbeidsstokken deres hovedsakelig er basert på frivillige i sårbare grupper, eller det er for stor risiko for spredning blant brukerne.

FEBA lanserte et sosialt nødfond for å sikre aktiviteten til europeiske matbanker, og EU godkjente tiltak for å støtte matbanker gjennom deres “Fond for europeisk hjelp til de mest berørte” (FEAD).

De store internasjonale nettverkene av matbanker - European Food Banks Federation (FEBA), Feeding America (FA) og The Global FoodBanking Network (GFN), samarbeider nå tettere enn noen gang for å takle koronakrisen på et globalt nivå.

Nyheter

Tusen takk! Du er nå påmeldt.
Oi, det skjedde en feil ved innsending. Prøv på nytt.