May 20, 2022

En tydelig opplevelse av begeistring!

Nå har Matsentralen Norge fått sin egen daglig leder for å hjelpe oss å fortsette å vokse og gi enda mer mat, mennesker og miljø en ny sjanse. Les mer om Per Christian her.

Per Christan Rålm
Per Christan Rålm
/
Matsentralen Norge
En tydelig opplevelse av begeistring!

For ikke lenge siden, sånn ca. snart tre uker siden, begynte jeg som daglig leder i Matsentralen Norge. Disse tre ukene har gjort meg imponert. Over logistikken, nettverket, distribusjon, samarbeidet og systemene som er bygget. Men ikke minst er jeg imponert over menneskene. Overalt møter jeg et grunnleggende idealistisk engasjement, og dette kombineres med planmessighet, vilje og evne. Matsentralene har kompetanse, folk og ressurser til å gjøre en forskjell for mange hver dag. Og gjør det. Hver dag.

Når matsentralene redder og redistribuerer mat utfører vi en tjeneste. En tjeneste matbransjen og samfunnet trenger, og en helt nødvendig hjelp for alle enkeltmenneskene som av ulike årsaker trenger tilgang på ekstra mat. I dag utgjør matsentralene en nasjonal grossistfunksjon for matsvinn som omsetter mat til en verdi på mellom 200 og 250 millioner kroner i året, og dette er økende. Det er mange måltider.

Takket være Kavlifondet, som har finansiert min funksjon, har jeg fått mulighet til å jobbe med denne meningsfulle oppgaven sammen med mennesker jeg lar meg imponere av. For meg er det få ting som kan overgå det. Jeg har i over 20 år arbeidet med matsystemene i Norge. Jeg har jobbet med politikken, med forskningen, med dagligvare, med matindustrien og i landbruket. Ofte har fokuset vært grønn utvikling. Poenget er at å gjøre en innsats for mat, miljø og mennesker har alltid vært og er viktig for meg. Da blir omfanget av matsvinn et samfunnsproblem, og å berge mat essensielt. Matsentralene redder ikke bare mat, men gjør det på en måte som engasjerer og motivere mennesker fra mange samfunnslag og i mange ulike livssituasjoner. Vi gir mat, miljø og mennesker en ny sjanse. 

Og mer skal det bli fremover. Satsingen på interntransport gir gode utslag på veksten nasjonalt. Matsentralene tar imot mer mat enn noensinne og distribuerer den seg imellom i et stadig større omfang. Gjennom satsingen Matsentralen Primær har Matsentralen Vestfold og Telemark hittil i år tatt imot over 60 tonn gulrøtter og poteter som er pakket og distribuert.  Matsentralen Innlandet står klar til å starte sin primærsatsing og etter hvert Rogaland. Med utgangspunkt i Tromsø Matsentral skal matsentralen Nord etableres for å dekke landsdelen. Så skal vi planlegge en offensiv for å redde mer proteiner, fra fisk, fjørfe og firbeinte. 

Lista er lang over utviklingsmuligheter nasjonal og lokalt. Jeg er imponert over hva som er oppnådd, og det er lett å bli begeistret over hva vi kan få til. Det ligger mange muligheter i å trekke sammen. Matsentralen Norge skal forsterke disse utviklingsmulighetene, slik at vi sammen kan gi mer mat, mer miljø og enda flere mennesker nye sjanser.  

Nyheter

Tusen takk! Du er nå påmeldt.
Oi, det skjedde en feil ved innsending. Prøv på nytt.