FEBA og matbankenes fremtid

21/1/2019
Guest Blogger

Prosjektet “The Future of Food Banks in Europe. Preparing the ‘20s” arrangeres av FEBA — Federation of European Food Banks. Målet med prosjektet er å dele beste praksis og kunnskap om omfordeling av overskuddsmat blant FEBAs medlemmer. Dette bidrar til oppnåelsen av FNs bærekraftmål, og da spesielt 12.3, ved å hindre matsvinn gjennom omfordeling for konsum.

Prosjektet består av en rekke samlinger, hvor den første av disse pekte på “delegert distribusjon”, altså direkte redistribusjon fra matbutikker til veldedige organisasjoner. Delegert redistribusjon resulterer i at større mengder spiselig overskuddsmat reddes fra detaljhandelen, og kommer i tillegg til den tradisjonelle matbank-modellen, som i stor grad baserer seg på lagervirksomhet.

Det er en rekke kritiske faktorer knyttet til denne direktemodellen, hvor tid er et viktig element. Frivillige spiller en avgjørende rolle for å kunne samle inn mat fra en rekke butikker på kort tid. Matsentraler kan bistå med å koble veldedige organisasjoner og matbutikker sammen, og med å tilby rutiner og rammeverk for effektiv og trygg omfordeling.

Matsentralen Norge jobber med å utforske muligheter for en slik modell i samarbeid med det Dagligvarehandelens miljøforum — et forum for koordinering av felles overordnede utfordringer knyttet til bærekraft og redusert miljøbelastning .

Nyheter

18/10/2021

All mat ble utnyttet på Østlandske Storhusholdningsmesse

Gjennom godt samarbeid med KuttMatsvinn-nettverket i regi av Matvett, fikk ansvarlig arrangør Konrad Sel realisert sin visjon om å gjennomføre en bærekraftig matmesse uten matsvinn. Messen var trolig en av de første som satte bærekraft og matsvinn så høyt på dagsorden og fulgte opp med handling.

Les hele saken >
29/9/2021

Donasjonskartet til bruk for dagligvare- og serveringsbransjen

Så mye som ⅓ del av all mat som produseres i verden blir aldri spist. Det er et enormt problem, med tanke på økonomiske, miljømessige og sosiale ressurser. I dag markerer vi FNs internasjonale dag mot matsvinn med å bevisstgjøre og utfordre aktører i serverings- og dagligvarebransjen til å gi bort deres overskuddsmat ved å bruke donasjonskartet. 

Les hele saken >
13/9/2021

Sammen om et bærekraftig matsystem

Stortingsvalget er rett rundt hjørnet, og nå kniver partiene om å vinne din stemme med sine hjertesaker. Et bærekraftig matsystem er vår hjertesak; en sak med en viktig sosial og miljømessig dimensjon. Her er forebygging og reduksjon av matsvinn et av de viktigste tiltakene, noe som også funn i den siste klimarapporten underbygger.

Les hele saken >
Les mer

Tusen takk! Du er nå påmeldt.
Oi, det skjedde en feil ved innsending. Prøv på nytt.