January 21, 2019

FEBA og matbankenes fremtid

Prosjektet “The Future of Food Banks in Europe. Preparing the ‘20s” arrangeres av FEBA — Federation of European Food Banks. Målet med prosjektet er å dele beste praksis og kunnskap om omfordeling av overskuddsmat blant FEBAs medlemmer.

/
FEBA og matbankenes fremtid

Prosjektet “The Future of Food Banks in Europe. Preparing the ‘20s” arrangeres av FEBA — Federation of European Food Banks. Målet med prosjektet er å dele beste praksis og kunnskap om omfordeling av overskuddsmat blant FEBAs medlemmer. Dette bidrar til oppnåelsen av FNs bærekraftmål, og da spesielt 12.3, ved å hindre matsvinn gjennom omfordeling for konsum.

Prosjektet består av en rekke samlinger, hvor den første av disse pekte på “delegert distribusjon”, altså direkte redistribusjon fra matbutikker til veldedige organisasjoner. Delegert redistribusjon resulterer i at større mengder spiselig overskuddsmat reddes fra detaljhandelen, og kommer i tillegg til den tradisjonelle matbank-modellen, som i stor grad baserer seg på lagervirksomhet.

Det er en rekke kritiske faktorer knyttet til denne direktemodellen, hvor tid er et viktig element. Frivillige spiller en avgjørende rolle for å kunne samle inn mat fra en rekke butikker på kort tid. Matsentraler kan bistå med å koble veldedige organisasjoner og matbutikker sammen, og med å tilby rutiner og rammeverk for effektiv og trygg omfordeling.

Matsentralen Norge jobber med å utforske muligheter for en slik modell i samarbeid med det Dagligvarehandelens miljøforum — et forum for koordinering av felles overordnede utfordringer knyttet til bærekraft og redusert miljøbelastning .

Nyheter

Tusen takk! Du er nå påmeldt.
Oi, det skjedde en feil ved innsending. Prøv på nytt.