Hva betyr Bransjeavtalen om matsvinn for Matsentralen?

29/10/2018
Guest Blogger

Undertegnelsen av bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn har hatt stor påvirkning på vårt nettverk. Forpliktelsen fra både matbransjen og fem departementer til å bidra til og tilrettelegge for donasjon og omfordeling av overskuddsmat, har økt engasjementet fra både privat og offentlig sektor.

Blant matbransjen bestemte både REMA 1000 og NorgesGruppen seg til å utvide sin støtte til matsentralene fra å kun gjelde Oslo til å gjelde hele nettverket. I tillegg leverer nasjonale aktører også sin overskuddsmat til matsentralene landet rundt. Vi opplever stort lokalt engasjement fra både store og små leverandører.

På den offisielle siden ser vi også en økning i lokal offentlig finansiering. Bl.a. har Tromsø kommune og Nordland fylkeskommune bidratt til Tromsø Matsentral, Stavanger og Sandnes kommune er meget engasjerte, og Bergen kommunestøtter godt opp om sin lokale matsentral. I tillegg er vår kommunalminister Monica Mæland, som var på besøk hos Matsentralen Bergen tidligere i uken, meget engasjert i vårt arbeid, så vi håper på støtte også fra den kanten.

Vi takker for all støtte - uten hjelp fra både det offentlige og næringslivet ville det ikke vært mulig å utvikle nettverket av matsentraler. Sammen gir vi mennesker, mat og miljø en ny sjanse.

Nyheter

18/10/2021

All mat ble utnyttet på Østlandske Storhusholdningsmesse

Gjennom godt samarbeid med KuttMatsvinn-nettverket i regi av Matvett, fikk ansvarlig arrangør Konrad Sel realisert sin visjon om å gjennomføre en bærekraftig matmesse uten matsvinn. Messen var trolig en av de første som satte bærekraft og matsvinn så høyt på dagsorden og fulgte opp med handling.

Les hele saken >
29/9/2021

Donasjonskartet til bruk for dagligvare- og serveringsbransjen

Så mye som ⅓ del av all mat som produseres i verden blir aldri spist. Det er et enormt problem, med tanke på økonomiske, miljømessige og sosiale ressurser. I dag markerer vi FNs internasjonale dag mot matsvinn med å bevisstgjøre og utfordre aktører i serverings- og dagligvarebransjen til å gi bort deres overskuddsmat ved å bruke donasjonskartet. 

Les hele saken >
13/9/2021

Sammen om et bærekraftig matsystem

Stortingsvalget er rett rundt hjørnet, og nå kniver partiene om å vinne din stemme med sine hjertesaker. Et bærekraftig matsystem er vår hjertesak; en sak med en viktig sosial og miljømessig dimensjon. Her er forebygging og reduksjon av matsvinn et av de viktigste tiltakene, noe som også funn i den siste klimarapporten underbygger.

Les hele saken >
Les mer

Tusen takk! Du er nå påmeldt.
Oi, det skjedde en feil ved innsending. Prøv på nytt.