Inspirasjon og engansjament hos Matsentralens årlige statusmøte

18/11/2019
Guest Blogger

14. november samlet Matsentralen Norge mer enn 40 representanter fra matindustrien, myndighetene, ideelle organisasjoner og andre samarbeidspartnere i vårt tradisjonelle statusmøte hos Matsentralen Oslo.

Dagen begynte med styrelederen i Matsentralen Norge, Cristiano Aubert, som ønsket alle velkommen og snakket om hvordan landets matsentraler, med sine 14 ansatte, 25 frivillige og 260 partnerorganisasjoner, omfordeler mat som tilsvarer 21 000 måltider per dag. Cristiano introduserte også vår nye nettside, hvor alle kan finne informasjon om blant annet våre partnerorganisasjoner gjennom Matkartet, hvordan vi bidrar til bærekraftsmålene og mye mer.


Etter Cristiano fikk vi høre en inspirerende og engasjert Mat- og Landbruksminister, Olaug Bollestad. Ministeren snakket om galskapen det er å kaste 385 000 tonn spiselig mat hvert år. Dette tilsvarer utslippene fra mer enn 375 000 bensinbiler! Bollestad nevnte også at 820 millioner mennesker i verden lider av sult og underernæring. I Norge er det over 100 000 barn i risiko for å leve under fattigdomsgrensen. Da er det et etisk problem at vi i vårt overflodssamfunn kaster så mye mat som vi gjør. “Jeg mener det er en stor etisk utfordring for oss som samfunn”, sa Bollestad.


Bollestad mente også at samarbeid er nøkkelen. “Her må vi alle ta et ansvar. Bøndene må være med. Matindustrien må bidra. Butikker og grossister må gjøre sitt. Staten må ta grep. Og vi som forbrukere må spise opp den maten vi kjøper oss. Hvis vi skal lykkes med dette, mener jeg at nøkkelen må være at vi jobber sammen i fellesskap. Samarbeid mellom de ulike aktørene er avgjørende”.

Ministeren snakket til slutt om statsbudsjettet og støtten til Matsentralen, som fikk økt bevilgningene fra 800 000 til 7,8 millioner, samt regjeringens arbeid med Matkasteloven. Mens vi venter på loven oppfordrer Bollestad matindustrien og butikkene til å se på hvordan de kan forebygge matsvinn og donere enda mer mat til matsentralene!

Irene Mathisen, daglig leder i Slumstasjonen i Oslo, var også tilstede og fortalte oss om hvordan de hjelper mennesker i vanskelige situasjoner. Anne Marie Schrøder, kommunikasjonssjef i Matvett, snakket om suksessen av bransjeavtalen for reduksjon av matsvinn, som det inntil nå er 93 ledende bedrifter som har sluttet seg til. Arrangementet fortsatte med rørende ord fra Marlene Sveen, frivillig på Matsentralen i Oslo, og deretter Malin Valdal Corneliussen, markedssjef i Findus, som snakket om deres engasjement og forpliktelse til å ikke bare redusere eget svinn med 50% innen 2030, men også å hjelpe forbruker med å redusere eget svinn. Hun fikk også muligheten til å vise noe av filmsnuttene fra deres 10-ukers digitale matsvinn-kampanje.


Dagen sluttet med Marit Evertsen Grimstad, programleder i NRK som delte med alle et kort klipp fra "Matsjokket"-programmet som i de siste ukene har bidratt til å øke bevisstheten rundt problemet med matsvinn i Norge.

Tusen takk for flott oppmøte, og en ekstra takk til alle dere som bidro med særs engasjerte innlegg!


Nyheter

9/4/2021

Matsentralen får ekstra donasjoner gjennom Old El Pasos nye mobilspill

Mobilspillet Taco Chef fra Old El Paso lar tacoelskende nordmenn donere tex mex-produkter til Matsentralen, som omfordeler overskuddsmat fra matbransjen til ideelle organisasjoner som hjelper vanskeligstilte.

Les hele saken >
29/3/2021

Er du vår nye prosjektleder for Mat, mennesker og miljø? Søk!

Vil du lære barn og unge om matsvinn, miljøvern og fattigdom? Matsentralen Vestfold og Telemark har et ledig vikariat som prosjektleder for et spennende undervisningsprosjekt. Søknadsfrist: 10. april 2021.

Les hele saken >
26/3/2021

- Jeg føler at jeg bidrar til å gjøre en forskjell

Miranda fra Hvam videregående er opptatt av bærekraft, og da hun skulle velge en prakisplass for en uke, var valget enkelt. Hun hospiterte hos Matsentralen i Oslo, der hun hjalp til med stort og smått. - Det så bra at dere når så mange av FNs bærekraftsmål! Jeg håper at matsentralene fortsetter å utvikle seg i årene som kommer, og kan bety enda mer for enda flere.

Les hele saken >
Les mer

Tusen takk! Du er nå påmeldt.
Oi, det skjedde en feil ved innsending. Prøv på nytt.