Inspirasjon og engansjament hos Matsentralens årlige statusmøte

18/11/2019
Guest Blogger

14. november samlet Matsentralen Norge mer enn 40 representanter fra matindustrien, myndighetene, ideelle organisasjoner og andre samarbeidspartnere i vårt tradisjonelle statusmøte hos Matsentralen Oslo.

Dagen begynte med styrelederen i Matsentralen Norge, Cristiano Aubert, som ønsket alle velkommen og snakket om hvordan landets matsentraler, med sine 14 ansatte, 25 frivillige og 260 partnerorganisasjoner, omfordeler mat som tilsvarer 21 000 måltider per dag. Cristiano introduserte også vår nye nettside, hvor alle kan finne informasjon om blant annet våre partnerorganisasjoner gjennom Matkartet, hvordan vi bidrar til bærekraftsmålene og mye mer.


Etter Cristiano fikk vi høre en inspirerende og engasjert Mat- og Landbruksminister, Olaug Bollestad. Ministeren snakket om galskapen det er å kaste 385 000 tonn spiselig mat hvert år. Dette tilsvarer utslippene fra mer enn 375 000 bensinbiler! Bollestad nevnte også at 820 millioner mennesker i verden lider av sult og underernæring. I Norge er det over 100 000 barn i risiko for å leve under fattigdomsgrensen. Da er det et etisk problem at vi i vårt overflodssamfunn kaster så mye mat som vi gjør. “Jeg mener det er en stor etisk utfordring for oss som samfunn”, sa Bollestad.


Bollestad mente også at samarbeid er nøkkelen. “Her må vi alle ta et ansvar. Bøndene må være med. Matindustrien må bidra. Butikker og grossister må gjøre sitt. Staten må ta grep. Og vi som forbrukere må spise opp den maten vi kjøper oss. Hvis vi skal lykkes med dette, mener jeg at nøkkelen må være at vi jobber sammen i fellesskap. Samarbeid mellom de ulike aktørene er avgjørende”.

Ministeren snakket til slutt om statsbudsjettet og støtten til Matsentralen, som fikk økt bevilgningene fra 800 000 til 7,8 millioner, samt regjeringens arbeid med Matkasteloven. Mens vi venter på loven oppfordrer Bollestad matindustrien og butikkene til å se på hvordan de kan forebygge matsvinn og donere enda mer mat til matsentralene!

Irene Mathisen, daglig leder i Slumstasjonen i Oslo, var også tilstede og fortalte oss om hvordan de hjelper mennesker i vanskelige situasjoner. Anne Marie Schrøder, kommunikasjonssjef i Matvett, snakket om suksessen av bransjeavtalen for reduksjon av matsvinn, som det inntil nå er 93 ledende bedrifter som har sluttet seg til. Arrangementet fortsatte med rørende ord fra Marlene Sveen, frivillig på Matsentralen i Oslo, og deretter Malin Valdal Corneliussen, markedssjef i Findus, som snakket om deres engasjement og forpliktelse til å ikke bare redusere eget svinn med 50% innen 2030, men også å hjelpe forbruker med å redusere eget svinn. Hun fikk også muligheten til å vise noe av filmsnuttene fra deres 10-ukers digitale matsvinn-kampanje.


Dagen sluttet med Marit Evertsen Grimstad, programleder i NRK som delte med alle et kort klipp fra "Matsjokket"-programmet som i de siste ukene har bidratt til å øke bevisstheten rundt problemet med matsvinn i Norge.

Tusen takk for flott oppmøte, og en ekstra takk til alle dere som bidro med særs engasjerte innlegg!


Nyheter

7/7/2021

Stolte over å kunne hjelpe Matsentralen

Toyota Material Handling har i flere år støttet Matsentralen på nasjonalt nivå med blant annet trucker, jekketraller og truckbevis. Nylig fikk Matsentralen Trøndelag en splitter ny jekketralle med vektindikator. - Pandemien har ført til en enorm økning i både tilgangen og behovet for mat. Disse jekketrallene er gull verdt nå. Vi har allerede blitt mye mer effektive, sier daglig leder i Matsentralen Trøndelag, Marte Lønvik Bjørnsund.

Les hele saken >
5/7/2021

Matsentralen fikk Matredderprisen!

Matsentralen Norge fikk Q-Matredderprisen! Monica Fuhr og Åge Nilsen hos Matsentralen Vestland fikk en hyggelig og uventet overraskelse, da Mette Nygård Havre fra Spis opp maten og Pål Rasmussen fra Q-Meieriene kom på besøk. De ble kjempeglade for å ta imot prisen på vegne av alle åtte matsentraler.

Les hele saken >
30/6/2021

12,8 millioner mennesker fikk mathjelp av matbankene i Europa

FEBA, den europeiske foreningen for matbanker, har tallene klare: I 2020 omfordelte medlemslandene 860 000 tonn mat til 12,8 millioner mennesker med behov for mathjelp.

Les hele saken >
Les mer

Tusen takk! Du er nå påmeldt.
Oi, det skjedde en feil ved innsending. Prøv på nytt.