Matsentralen arbeider også internasjonalt

20/12/2019
Guest Blogger

Matsentralen Norge utvikler og styrker nettverket av matsentraler i Norge, men bidrar også til beslutningspåvirkning på internasjonalt nivå når det kommer til matsvinn.

Som medlemmer av European Food Banks Federation deltar vår organisasjon i forskjellige prosjekter, aktiviteter og arrangementer der erfaringene fra de norske matsentralene (og andre systemer for omfordeling av overskuddsmat i Norge) bidrar til utvikling av retningslinjer og forskrifter for donasjon av overskuddsmat og utvikling av matbanker rundt om i Europa.

I 2019 tok dette arbeidet oss først til Roma, i anledning FEBAs årlige samling, hvor Matsentralen var med på det internasjonale møtet ”Working together to achieve SDG 12.3: Concrete actions preventing food waste”. Møtet fant sted hos FAOs hovedkvarter og ble organisert av European Food Banks Federation, i samarbeid med Stiftelsen Banco alimentare Onlus, under beskyttelse av den Italienske allianse for bærekraftig utvikling. Noen dager senere hadde vi æren av å delta på et privat møte med Pave Francis, der han påpekte viktigheten av matbanker i kampen mot fattigdom og matsvinn.

Workshop sammen med representanter av matbanker i Italia, England, Denmark, Irland, Ungarn, Tyskland og den Global Foodbanking Network

Gjennom FEBA deltar Matsentralen Norge også i det 3-årige prosjektet “The Future of Food Banks: Preparing for the 20's”, finansiert av EU-kommisjonen. I 2019 samlet prosjektet mer enn 20 representanter fra matbanker rundt om i Europa for å diskutere rollen til matbanker i arbeidet med å nå bærekraftsmålene.

Representanter fra matbanker i 25 land sammen med representanter fra matindustrien og FAO

Matsentralen hadde muligheten til å bidra til anbefalingene for matdonasjoner på EU-kommisjonens plattform for matsvinn, der Norge er representert gjennom Mat- og Landbruksdepartementet, og hvor Matvett også er medlem. Matsentralen ble også med på plattformens 7. møte i Brussel, der anbefalinger for tiltak for å redusere matsvinn på alle nivåer i matforsyningskjeden ble presentert og diskutert.

Tidligere i år påpekte IPCC et pressende behov for å fikse vårt globale matsystem for å bekjempe klimaendringer, og pekte på reduksjon av matsvinn som en viktig strategi for å oppnå dette. Internasjonale organisasjoner og regjeringer lytter, og med hjelp fra privat sektor, forskere og organisasjoner som Matsentralen kommer nye retningslinjer for å unngå og redusere matsvinn på plass. Det er mye å gjøre mot 2030, men gjennom samarbeid, innovasjon og forskning er vi på vei i riktig retning.


Nyheter

21/1/2021

Hurra for 2-åringen!

Matsentralen Vestfold og Telemark feirer 2 år i januar 2021, og har vokst seg dobbelt så stor med tanke på omfordelt mat.

Les hele saken >
17/12/2020

Ledig stillig hos Matsentralen Norge!

Vil du bidra til å skape vekst blant landets matsentraler og dermed hjelpe til å takle to store samfunnsproblemer – matsvinn og fattigdom? Vi søker etter en prosjektmedarbeider for å styrke Matsentralen Norge

Les hele saken >
9/12/2020

Bevisste matvalg

Matprisen 2020 gikk av stabelen 7.desember. Denne gangen var det ikke på Vippa med digg mat og noe digg i glasset, store taler og takketaler fra scenen. Denne gangen ble det sendt direkte på Matkanalen og streamet på Facebook. Av totalt 10 kategorier hadde 3 av vinnerne i hver sin kategori matsvinn som et stort fokus og satsningsområde. Det er kjempestort og ikke minst et veldig viktig signal fra Matprisen om at matsvinn som tema er høyst aktuelt, selv i pandemiens tid.

Les hele saken >
Les mer

Register deg for å få nyeste informasjon om Matsentralen

Tusen takk! Du er nå påmeldt.
Oi, det skjedde en feil ved innsending. Prøv på nytt.