Matsentralen arbeider også internasjonalt

20/12/2019
Guest Blogger

Matsentralen Norge utvikler og styrker nettverket av matsentraler i Norge, men bidrar også til beslutningspåvirkning på internasjonalt nivå når det kommer til matsvinn.

Som medlemmer av European Food Banks Federation deltar vår organisasjon i forskjellige prosjekter, aktiviteter og arrangementer der erfaringene fra de norske matsentralene (og andre systemer for omfordeling av overskuddsmat i Norge) bidrar til utvikling av retningslinjer og forskrifter for donasjon av overskuddsmat og utvikling av matbanker rundt om i Europa.

I 2019 tok dette arbeidet oss først til Roma, i anledning FEBAs årlige samling, hvor Matsentralen var med på det internasjonale møtet ”Working together to achieve SDG 12.3: Concrete actions preventing food waste”. Møtet fant sted hos FAOs hovedkvarter og ble organisert av European Food Banks Federation, i samarbeid med Stiftelsen Banco alimentare Onlus, under beskyttelse av den Italienske allianse for bærekraftig utvikling. Noen dager senere hadde vi æren av å delta på et privat møte med Pave Francis, der han påpekte viktigheten av matbanker i kampen mot fattigdom og matsvinn.

Workshop sammen med representanter av matbanker i Italia, England, Denmark, Irland, Ungarn, Tyskland og den Global Foodbanking Network

Gjennom FEBA deltar Matsentralen Norge også i det 3-årige prosjektet “The Future of Food Banks: Preparing for the 20's”, finansiert av EU-kommisjonen. I 2019 samlet prosjektet mer enn 20 representanter fra matbanker rundt om i Europa for å diskutere rollen til matbanker i arbeidet med å nå bærekraftsmålene.

Representanter fra matbanker i 25 land sammen med representanter fra matindustrien og FAO

Matsentralen hadde muligheten til å bidra til anbefalingene for matdonasjoner på EU-kommisjonens plattform for matsvinn, der Norge er representert gjennom Mat- og Landbruksdepartementet, og hvor Matvett også er medlem. Matsentralen ble også med på plattformens 7. møte i Brussel, der anbefalinger for tiltak for å redusere matsvinn på alle nivåer i matforsyningskjeden ble presentert og diskutert.

Tidligere i år påpekte IPCC et pressende behov for å fikse vårt globale matsystem for å bekjempe klimaendringer, og pekte på reduksjon av matsvinn som en viktig strategi for å oppnå dette. Internasjonale organisasjoner og regjeringer lytter, og med hjelp fra privat sektor, forskere og organisasjoner som Matsentralen kommer nye retningslinjer for å unngå og redusere matsvinn på plass. Det er mye å gjøre mot 2030, men gjennom samarbeid, innovasjon og forskning er vi på vei i riktig retning.


Nyheter

18/6/2020

Matsentralen + Unikum = vinn, vinn, vinn

I april ble pilotprosjektet Matsentralen Kjøkken igang gjennom et samarbeid mellom Matsentralen Oslo og Unikum. For Matsentralen handler det om i første rekke å redusere matsvinn og fattigdom, for Unikum arbeidsinkludering og å skape arbeidsplasser. Drivkraften bak prosjektet er en enighet om at vi kan gjøre en langt større og bedre innsats sammen, enn hver for oss. I tillegg handler det om en felles innsats for å bistå en sårbar gruppe med ferdigprodusert mat.

Les hele saken >
27/5/2020

Spiselig mat skal ikke bli søppel – Bli Matredder!

Matsentralen jobber for å hjelpe matindustrien med å redusere matsvinn, men hva med maten som kastes i butikker og hjemme hos deg? Matsentralen Vestfold og Telemark lanserer i august et nytt prosjekt der de skal besøke skoler for å hjelpe alle til å bli matreddere!

Les hele saken >
22/4/2020

En oppdatering fra Matsentralen i korona-tider

Det er mye usikkerhet i disse korona-tider, og derfor vil vi gjerne gi dere en oppdatering av hvordan situasjonen har vært for landets matsentraler, samt for matbankene i Europa.

Les hele saken >
Les mer

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få den nyeste informasjonen fra Matsentralen

Subscribe
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form. Try again.
If that doesn't work, contact us directly at norge@matsentralen.no