Matsentralen Innlandet har åpnet!

31/5/2021
Guest Blogger
Matsentralen Innlandet åpnet dørene og de første kundene er innom for å plukke med seg varene. Foto: Matsentralen Innlandet

Hyller, kjøl og frys er fylt opp med overskuddsvarer og de første ideelle organisasjonene har alt hentet varer tiltenkt vanskeligstilte i regionen. Matsentralen Innlandet er strategisk godt plassert på Rudshøgda, og har første dag i drift 31. mai. Daglig leder Klaaspeter Kuperus gleder seg over å endelig åpne, etter lang tid med forberedelser.

- En matsentral i Innlandet gjør at vi får enda større muskler til å jobbe for et bærekraftig matsystem og for rettferdig fordeling. Primærområdet vårt er mjøstraktene, men også ideelle organisasjoner som holder til andre steder i Innlandet kan hente mat hos oss, sier Kuperus. 

Den høytidelige åpningen som egentlig skulle være på fredag, måtte imidlertid utsettes til midten av august, grunnet smitteutbrudd og tilhørende restriksjoner i regionen.

- Det er så klart synd, men vi skal feire litt ekstra når forholdene tillater det, sier Kuperus. Frem til da vil driften gå som planlagt, så klart med gode rutiner for smittevern på plass.

Tre gode formål

- Sammen med de andre matsentralene skal vi redde overskuddsmat fra matvarebransjen og omfordele den videre til organisasjoner som hjelper vanskeligstilte. Slik bidrar vi til å redusere noe av de 417 000 tonn mat som kastes årlig i Norge, samtidig som vi gir de ideelle organisasjonene som driver dette viktige arbeidet bedre rammebetingelser. Sist men ikke minst, ønsker vi å tilby arbeidstrening på matsentralen. Derfor sier vi at matsentralen er tre gode formål i ett, sier Kuperus. 


Kuperus ser frem til et langvarig samarbeid med ideelle organisasjoner, matvarebransjen, myndighetene, matsentralene og andre støttespillere, og har alt fått mange med på laget. Selve oppstarten og driften hadde imidlertid ikke vært mulig uten gode finansielle støttespillere, som Kavlifondet, Gjensidigestiftelsen, Sparebankstiftelsen DNB, Sparebankstiftelsen Hedmark, Waages stiftelsen og andre. 

- Vi er utrolig takknemlige for alle våre støttespillerne, sier Kuperus. 

Her har en mottakerorganisasjon plukket med seg deilige matvarer som var til overs hos grossist og leverandør. Foto: Matsentralen Innlandet

Større nettverk

Matsentralen Innlandet er en del av nettverket av matsentraler, organisert i paraplyforeningen Matsentralen Norge. Matsentraler, eller food banks, har eksistert på verdensbasis siden 1967, og kom til Norge først i 2013 i Oslo. Etter hvert fikk også Tromsø, Trondheim, Sandnes, Bergen, Kristiansand, Larvik og nå Rudshøgda en sentral. 


- Behovet for mathjelp er større enn vi klarer å dekke per i dag. Med nå åtte matsentraler, gode samarbeidspartnere og et godt internt distribusjonsnett, har vi mulighet til å nå ut til mange flere vanskeligstilte enn bare for få år siden, sier Cristiano Aubert, styreleder i Matsentralen Norge og daglig leder i Matsentralen Oslo. 


I fjor delte matsentralene ut 3430 tonn mat, tilsvarende 6,9 millioner måltider. Målet og håpet er en dobling innen få år, og potensialet er stort. Matposene og måltidene med mat fra matsentralene betyr så mye mer enn et måltid for de som mottar den. 


Nyheter

13/1/2022

Et bæreposekraftig samarbeid

Det finnes mange matreddere i Norge, og en av dem er Holdbart. Butikkjeden kjøper inn varer som av en eller annen grunn ikke skal selges gjennom de vanlige dagligvarekanalene, og selger dem videre til sine kunder med opptil 90 % rabatt. Bra for miljøet og bra for lommeboka. Holdbart er også en av mange leverandører til Matsentralen, men med et litt annerledes samarbeid, et bæreposekraftig samarbeid!

Les hele saken >
17/12/2021

Mennesker, mat og kjærlighet

Blå Kors Kontaktsenter er et tilbud for de som sliter med rus, spillavhengighet eller er hjemløs. Her kan de som trenge det ta en pause fra hverdagen. En kald vintermorgen besøkte Ida fra Matsentralen Oslo kontaktsenteret og pratet litt med bl.a. kjøkkensjef Sigrid Degerdal. Les mer her

Les hele saken >
7/12/2021

Matsentralen Primær - fra jord til bord

Medio august 2021 ble nyheten om Matsentralens nye satsning “Primær” annonsert, og det er herved en stor glede å formidle at driften er i gang!Fredag 19.11.2021 var det offisiell åpning av den 7,5 meter lange og nesten 4 meter høye, røde, flotte og arbeidslystne pakkelinjen, som er lokalisert ved Matsentralen Vestfold og Telemark i Larvik. Det var en fin forsamling av interessenter og bidragsytere tilstede, som sammen var vitne til den høytidelige kuttingen av en stor potet. Det ble sagt mange hyggelige ord om dette nye prosjektet, det var flotte musikkinnslag og svært hyggelig var det at DNB delte ut flere midler til utvikling av prosjektet.

Les hele saken >
Les mer

Tusen takk! Du er nå påmeldt.
Oi, det skjedde en feil ved innsending. Prøv på nytt.