Matsentralen Innlandet har åpnet!

31/5/2021
Guest Blogger
Matsentralen Innlandet åpnet dørene og de første kundene er innom for å plukke med seg varene. Foto: Matsentralen Innlandet

Hyller, kjøl og frys er fylt opp med overskuddsvarer og de første ideelle organisasjonene har alt hentet varer tiltenkt vanskeligstilte i regionen. Matsentralen Innlandet er strategisk godt plassert på Rudshøgda, og har første dag i drift 31. mai. Daglig leder Klaaspeter Kuperus gleder seg over å endelig åpne, etter lang tid med forberedelser.

- En matsentral i Innlandet gjør at vi får enda større muskler til å jobbe for et bærekraftig matsystem og for rettferdig fordeling. Primærområdet vårt er mjøstraktene, men også ideelle organisasjoner som holder til andre steder i Innlandet kan hente mat hos oss, sier Kuperus. 

Den høytidelige åpningen som egentlig skulle være på fredag, måtte imidlertid utsettes til midten av august, grunnet smitteutbrudd og tilhørende restriksjoner i regionen.

- Det er så klart synd, men vi skal feire litt ekstra når forholdene tillater det, sier Kuperus. Frem til da vil driften gå som planlagt, så klart med gode rutiner for smittevern på plass.

Tre gode formål

- Sammen med de andre matsentralene skal vi redde overskuddsmat fra matvarebransjen og omfordele den videre til organisasjoner som hjelper vanskeligstilte. Slik bidrar vi til å redusere noe av de 417 000 tonn mat som kastes årlig i Norge, samtidig som vi gir de ideelle organisasjonene som driver dette viktige arbeidet bedre rammebetingelser. Sist men ikke minst, ønsker vi å tilby arbeidstrening på matsentralen. Derfor sier vi at matsentralen er tre gode formål i ett, sier Kuperus. 


Kuperus ser frem til et langvarig samarbeid med ideelle organisasjoner, matvarebransjen, myndighetene, matsentralene og andre støttespillere, og har alt fått mange med på laget. Selve oppstarten og driften hadde imidlertid ikke vært mulig uten gode finansielle støttespillere, som Kavlifondet, Gjensidigestiftelsen, Sparebankstiftelsen DNB, Sparebankstiftelsen Hedmark, Waages stiftelsen og andre. 

- Vi er utrolig takknemlige for alle våre støttespillerne, sier Kuperus. 

Her har en mottakerorganisasjon plukket med seg deilige matvarer som var til overs hos grossist og leverandør. Foto: Matsentralen Innlandet

Større nettverk

Matsentralen Innlandet er en del av nettverket av matsentraler, organisert i paraplyforeningen Matsentralen Norge. Matsentraler, eller food banks, har eksistert på verdensbasis siden 1967, og kom til Norge først i 2013 i Oslo. Etter hvert fikk også Tromsø, Trondheim, Sandnes, Bergen, Kristiansand, Larvik og nå Rudshøgda en sentral. 


- Behovet for mathjelp er større enn vi klarer å dekke per i dag. Med nå åtte matsentraler, gode samarbeidspartnere og et godt internt distribusjonsnett, har vi mulighet til å nå ut til mange flere vanskeligstilte enn bare for få år siden, sier Cristiano Aubert, styreleder i Matsentralen Norge og daglig leder i Matsentralen Oslo. 


I fjor delte matsentralene ut 3430 tonn mat, tilsvarende 6,9 millioner måltider. Målet og håpet er en dobling innen få år, og potensialet er stort. Matposene og måltidene med mat fra matsentralene betyr så mye mer enn et måltid for de som mottar den. 


Nyheter

1/6/2021

Bransjeavtalen og hvordan donasjon av overskuddsmat reduserer matsvinn

Matsvinn er et stort samfunnsproblem, men heldigvis finnes det mange gode løsninger. Tirsdag 1. juni holdt Matsentralen Norge et webinar der flere løsninger ble løftet frem. En rekke profilerte og dyktige aktører fra matbransjen, myndighetene og matsentralen fortalte om hvordan de kontinuerlig jobber med å kartlegge og minimere matsvinnet sitt. Donasjon av overskuddsmat ble fremhevet som ett av flere viktige verktøy.

Les hele saken >
31/5/2021

Kutt matsvinn med brukopp-kalender for frukt og grønt

I 2021 feirer vi FNs år for frukt og grønt med å hylle 12 ulike frukt og grønnsaker som vi gir deg tips til å ta bedre vare på. Frukt og grønt er noe av det vi kaster mest av, enten fordi vi kjøper for mye, oppbevarer den feil eller ikke vet hvordan vi skal bruke råvarer som ikke er ferske lenger. Husk at frukt og grønt er ferskvare. Ikke kjøp for mye av gangen. Moden betyr bare mer smak, ikke at frukten eller grønnsaken er dårlig.

Les hele saken >
3/5/2021

- Tenk at vi ved å bruke to timer i uka kan glede og mette 30 personer i byen vår.

En samtale med hverdagshelter på Sørlandet. Monica liker ikke å stikke seg fram, men om hennes innsats for å hjelpe kan inspirere andre til det samme, er det verdt denne omtalen.

Les hele saken >
Les mer

Tusen takk! Du er nå påmeldt.
Oi, det skjedde en feil ved innsending. Prøv på nytt.