September 1, 2022

Matsentralen reiser til Polen!

Forrige uken reiste representanter fra Matsentralen til Polen i samarbeid med føderasjonen av polske matbanker.‍

/
Matsentralen reiser til Polen!

Gruppen fra Norge inkluderte daglig ledere fra Matsentralen Vestland og Matsentralen Sør, driftsleder i Matsentralen Trøndelag, samt daglig leder og prosjektleder i Matsentralen Norge. 

Målet med besøket var å lære om matbanker i Polen og utveksle erfaringer. I tillegg førte besøket til mange interessante diskusjoner om fattigdom, matsvinn, matdonasjon og mye mer.

I løpet av tre dager besøkte vi Federasjønens kontor i Warsaw, samt matbanker i Ciechanów og Olsztyn. Sammen, hjelper disse matbankene over 100 000 mennesker ved å omfordele mer enn 4600 tonn mat.

Maten er overskuddsmat fra matbransjen, men også private donasjoner og mat fra fondet for europeisk bistand til de fattigste (FEAD). Vi fikk også muligheten til å besøke en av organisasjonene som mottar mat fra matbanken i Olsztyn,  “The Communal Home of Mutual Aid”, som hjelper mennesker med psykisk utfordringer og sykdommer.

Vi besøkte også en betydelig grøntleverandør “Green factory” og Europas fjerde største kjøttleverandør “Cedrob”. Disse samarbeider med de polske matbankene.

Vii deltok også på et matlagingsverksted på vegne av matbanken i Olsztyn. Aktiviteten har fokus på integrering og hadde deltakere fra Polen og Ukraina i tillegg til den norske delegasjonen. 

Norge-Polen samarbeidet er et prosjekt på vegne av Den Active Citizen fond. Fondet legger til rette for samarbeidsprosjekter mellom nordiske og europeiske land. Målet med prosjektet er å styrke det sivile samfunnet og samfunnsaktiviteten, og styrke sårbare grupper i Europa.

 

Som en del av prosjektet arrangerte vi i fellesskap workshopen "Food waste, food donation and policy - a skill-sharing webinar with Norway and Poland" i 2021. I januar 2022 gjennomførte vi en workshop om "Skolebesøk og andre aktiviteter".

I Juni 2022, besøkte Federacja Polskich Banków Żywności Norge. Da hadde vi en omvisning på Matsentralen Oslo, Matsentralen Vestfold og Telemark, og vi besøkte også samarbeidspartnere som Evangeliesenter, Unikum og BAMA. Du kan lese mer om det her.

I de neste månedene skal Matsentralen Norge og Federacja Polskich Banków Żywności jobber med å lage en rapport om beste praksis, basert på besøkene i Polen og i Norge.

Nyheter

Tusen takk! Du er nå påmeldt.
Oi, det skjedde en feil ved innsending. Prøv på nytt.