Matsentralen vs Matstasjon

20/5/2019
Guest Blogger

Stadig flere initiativer rundt omkring i landet er interessert i å redde og omfordele overskuddsmat fra bl.a. lokale butikker. I denne sammenheng er det behov for å utvikle og definere klare retningslinjer m.m. som fremmer god praksis og sikrer trygg og effektiv drift av alle tiltak som omfordeler overskuddsmat.

Disse lokale tiltakene er svært viktige for å fortsette å redusere matsvinn og støtte de som har behov for mat. De faller imidlertid utenfor den tradisjonelle definisjonen av en “matsentral”, så i stedet kaller vi disse “matstasjoner”. Mens matsentraler i hovedsak mottar overskuddsmat fra produsenter og grossister, mottar “matstasjoner” overskuddsmat primært fra lokale dagligvarebutikker. Videre tilbyr matstasjoner ofte maten direkte til vanskeligstilte, i stedet for via andre veldedige virksomheter.

På engelsk er matsentral-modellen kjent som “food bank” og matstasjon-modellen som det godt beskrivende “social supermarket”. Kirkens Bymisjons “Bodø Matstasjon” ble etablert i april 2017 og i 2018 ble de medlem av Matsentralen Norge. Med 83 tonn mat omfordelt til byens vanskeligstilte i 2018, ble Bodø Matstasjon fort til en suksess og forbilde til flere lokale initiativer rundt i Norge og også utlandet. Selv om Bodø Matstasjon ikke lenger defineres som en matsentral, vil vi selvfølgelig fortsette å samarbeide med dem.

Vis er frem til å jobbe med og bistå en lang rekke ulike initiativer med det felles formål å redde mest mulig mat fra å havne i søpla og i stedet bli spist av mennesker i nød.

Nyheter

18/10/2021

All mat ble utnyttet på Østlandske Storhusholdningsmesse

Gjennom godt samarbeid med KuttMatsvinn-nettverket i regi av Matvett, fikk ansvarlig arrangør Konrad Sel realisert sin visjon om å gjennomføre en bærekraftig matmesse uten matsvinn. Messen var trolig en av de første som satte bærekraft og matsvinn så høyt på dagsorden og fulgte opp med handling.

Les hele saken >
29/9/2021

Donasjonskartet til bruk for dagligvare- og serveringsbransjen

Så mye som ⅓ del av all mat som produseres i verden blir aldri spist. Det er et enormt problem, med tanke på økonomiske, miljømessige og sosiale ressurser. I dag markerer vi FNs internasjonale dag mot matsvinn med å bevisstgjøre og utfordre aktører i serverings- og dagligvarebransjen til å gi bort deres overskuddsmat ved å bruke donasjonskartet. 

Les hele saken >
13/9/2021

Sammen om et bærekraftig matsystem

Stortingsvalget er rett rundt hjørnet, og nå kniver partiene om å vinne din stemme med sine hjertesaker. Et bærekraftig matsystem er vår hjertesak; en sak med en viktig sosial og miljømessig dimensjon. Her er forebygging og reduksjon av matsvinn et av de viktigste tiltakene, noe som også funn i den siste klimarapporten underbygger.

Les hele saken >
Les mer

Tusen takk! Du er nå påmeldt.
Oi, det skjedde en feil ved innsending. Prøv på nytt.