May 20, 2019

Matsentralen vs Matstasjon

Stadig flere initiativer rundt omkring i landet er interessert i å redde og omfordele overskuddsmat fra bl.a. lokale butikker. I denne sammenheng er det behov for å utvikle og definere klare retningslinjer m.m. som fremmer god praksis og sikrer trygg og effektiv drift av alle tiltak som omfordeler overskuddsmat.

Matsentralen vs Matstasjon

Stadig flere initiativer rundt omkring i landet er interessert i å redde og omfordele overskuddsmat fra bl.a. lokale butikker. I denne sammenheng er det behov for å utvikle og definere klare retningslinjer m.m. som fremmer god praksis og sikrer trygg og effektiv drift av alle tiltak som omfordeler overskuddsmat.

Disse lokale tiltakene er svært viktige for å fortsette å redusere matsvinn og støtte de som har behov for mat. De faller imidlertid utenfor den tradisjonelle definisjonen av en “matsentral”, så i stedet kaller vi disse “matstasjoner”. Mens matsentraler i hovedsak mottar overskuddsmat fra produsenter og grossister, mottar “matstasjoner” overskuddsmat primært fra lokale dagligvarebutikker. Videre tilbyr matstasjoner ofte maten direkte til vanskeligstilte, i stedet for via andre veldedige virksomheter.

På engelsk er matsentral-modellen kjent som “food bank” og matstasjon-modellen som det godt beskrivende “social supermarket”. Kirkens Bymisjons “Bodø Matstasjon” ble etablert i april 2017 og i 2018 ble de medlem av Matsentralen Norge. Med 83 tonn mat omfordelt til byens vanskeligstilte i 2018, ble Bodø Matstasjon fort til en suksess og forbilde til flere lokale initiativer rundt i Norge og også utlandet. Selv om Bodø Matstasjon ikke lenger defineres som en matsentral, vil vi selvfølgelig fortsette å samarbeide med dem.

Vis er frem til å jobbe med og bistå en lang rekke ulike initiativer med det felles formål å redde mest mulig mat fra å havne i søpla og i stedet bli spist av mennesker i nød.

Nyheter

Tusen takk! Du er nå påmeldt.
Oi, det skjedde en feil ved innsending. Prøv på nytt.