Matsentralen vs Matstasjon

20/5/2019
Guest Blogger

Stadig flere initiativer rundt omkring i landet er interessert i å redde og omfordele overskuddsmat fra bl.a. lokale butikker. I denne sammenheng er det behov for å utvikle og definere klare retningslinjer m.m. som fremmer god praksis og sikrer trygg og effektiv drift av alle tiltak som omfordeler overskuddsmat.

Disse lokale tiltakene er svært viktige for å fortsette å redusere matsvinn og støtte de som har behov for mat. De faller imidlertid utenfor den tradisjonelle definisjonen av en “matsentral”, så i stedet kaller vi disse “matstasjoner”. Mens matsentraler i hovedsak mottar overskuddsmat fra produsenter og grossister, mottar “matstasjoner” overskuddsmat primært fra lokale dagligvarebutikker. Videre tilbyr matstasjoner ofte maten direkte til vanskeligstilte, i stedet for via andre veldedige virksomheter.

På engelsk er matsentral-modellen kjent som “food bank” og matstasjon-modellen som det godt beskrivende “social supermarket”. Kirkens Bymisjons “Bodø Matstasjon” ble etablert i april 2017 og i 2018 ble de medlem av Matsentralen Norge. Med 83 tonn mat omfordelt til byens vanskeligstilte i 2018, ble Bodø Matstasjon fort til en suksess og forbilde til flere lokale initiativer rundt i Norge og også utlandet. Selv om Bodø Matstasjon ikke lenger defineres som en matsentral, vil vi selvfølgelig fortsette å samarbeide med dem.

Vis er frem til å jobbe med og bistå en lang rekke ulike initiativer med det felles formål å redde mest mulig mat fra å havne i søpla og i stedet bli spist av mennesker i nød.

Nyheter

21/1/2021

Hurra for 2-åringen!

Matsentralen Vestfold og Telemark feirer 2 år i januar 2021, og har vokst seg dobbelt så stor med tanke på omfordelt mat.

Les hele saken >
17/12/2020

Ledig stillig hos Matsentralen Norge!

Vil du bidra til å skape vekst blant landets matsentraler og dermed hjelpe til å takle to store samfunnsproblemer – matsvinn og fattigdom? Vi søker etter en prosjektmedarbeider for å styrke Matsentralen Norge

Les hele saken >
9/12/2020

Bevisste matvalg

Matprisen 2020 gikk av stabelen 7.desember. Denne gangen var det ikke på Vippa med digg mat og noe digg i glasset, store taler og takketaler fra scenen. Denne gangen ble det sendt direkte på Matkanalen og streamet på Facebook. Av totalt 10 kategorier hadde 3 av vinnerne i hver sin kategori matsvinn som et stort fokus og satsningsområde. Det er kjempestort og ikke minst et veldig viktig signal fra Matprisen om at matsvinn som tema er høyst aktuelt, selv i pandemiens tid.

Les hele saken >
Les mer

Register deg for å få nyeste informasjon om Matsentralen

Tusen takk! Du er nå påmeldt.
Oi, det skjedde en feil ved innsending. Prøv på nytt.