Matsentralen vs Matstasjon

20/5/2019
Guest Blogger

Stadig flere initiativer rundt omkring i landet er interessert i å redde og omfordele overskuddsmat fra bl.a. lokale butikker. I denne sammenheng er det behov for å utvikle og definere klare retningslinjer m.m. som fremmer god praksis og sikrer trygg og effektiv drift av alle tiltak som omfordeler overskuddsmat.

Disse lokale tiltakene er svært viktige for å fortsette å redusere matsvinn og støtte de som har behov for mat. De faller imidlertid utenfor den tradisjonelle definisjonen av en “matsentral”, så i stedet kaller vi disse “matstasjoner”. Mens matsentraler i hovedsak mottar overskuddsmat fra produsenter og grossister, mottar “matstasjoner” overskuddsmat primært fra lokale dagligvarebutikker. Videre tilbyr matstasjoner ofte maten direkte til vanskeligstilte, i stedet for via andre veldedige virksomheter.

På engelsk er matsentral-modellen kjent som “food bank” og matstasjon-modellen som det godt beskrivende “social supermarket”. Kirkens Bymisjons “Bodø Matstasjon” ble etablert i april 2017 og i 2018 ble de medlem av Matsentralen Norge. Med 83 tonn mat omfordelt til byens vanskeligstilte i 2018, ble Bodø Matstasjon fort til en suksess og forbilde til flere lokale initiativer rundt i Norge og også utlandet. Selv om Bodø Matstasjon ikke lenger defineres som en matsentral, vil vi selvfølgelig fortsette å samarbeide med dem.

Vis er frem til å jobbe med og bistå en lang rekke ulike initiativer med det felles formål å redde mest mulig mat fra å havne i søpla og i stedet bli spist av mennesker i nød.

Nyheter

10/9/2020

Påvikning av koronakrisen på Norges Matsentraler og deres samarbeidsorganisasjoner

Under utbruddet av Covid-19-pandemien i Norge ble både matvaresystemet og fattigdommen dramatisk påvirket. Landets matsentraler hadde en nøkkelrolle i Norge i f.t. dette, ved å være en effektiv samarbeidspartnere for reduksjon av matsvinn og samtidig sørge for at vanskeligstilte fikk mat. En ny rapport fra Matsentralen Norge beskriver noen av utfordringene og mulighetene til både matsentralene og deres samarbeidsorganisasjoner under koronakrisen.

Les hele saken >
18/6/2020

Matsentralen + Unikum = vinn, vinn, vinn

I april ble pilotprosjektet Matsentralen Kjøkken igang gjennom et samarbeid mellom Matsentralen Oslo og Unikum. For Matsentralen handler det om i første rekke å redusere matsvinn og fattigdom, for Unikum arbeidsinkludering og å skape arbeidsplasser. Drivkraften bak prosjektet er en enighet om at vi kan gjøre en langt større og bedre innsats sammen, enn hver for oss. I tillegg handler det om en felles innsats for å bistå en sårbar gruppe med ferdigprodusert mat.

Les hele saken >
27/5/2020

Spiselig mat skal ikke bli søppel – Bli Matredder!

Matsentralen jobber for å hjelpe matindustrien med å redusere matsvinn, men hva med maten som kastes i butikker og hjemme hos deg? Matsentralen Vestfold og Telemark lanserer i august et nytt prosjekt der de skal besøke skoler for å hjelpe alle til å bli matreddere!

Les hele saken >
Les mer

Register deg i vår mailinglista for å få nyeste informasjon om Matsentralen

Tusen takk! Du er nå påmeldt.
Oi, det skjedde en feil ved innsending. Prøv på nytt.