September 26, 2022

Noresdagen - En dag med fokus på matsvinn

Det var stor stas for Matsentralen å være en del av Noresdagen2022 i Grieghallen den 19.september.

Karoline Nordal
Karoline Nordal
/
Matsentralen Vestland
Noresdagen - En dag med fokus på matsvinn

Et stort fokus på Kutt Matsvinn
Det er mye flott å si om gjennomføringen av Noresdagen i Grieghallen, men det er spesielt en ting vi sitter igjen med, og det var fokuset på å unngå matsvinn. På informasjonssiden om Noresdagen var det en egen kolonne i margen med tittel «Matsvinn», hvor man kunne lese om tiltakene som var lagt til rette for å redusere matsvinn under messen. «Vi har sett etter tidligere Noresdager at det er mye mat som blir til overs etter en messe, og vil nå legge til rette for at det er minst mulig av dette som går til spille», står det skrevet på informasjonssiden. Både kjølebiler, 10 kjøleskap, mottaksstasjon for innlevering av overskuddsmat, kildesortering og paneldebatt om Kutt Matsvinn er noen av stikkordene på årets messe, noe vi synes er utrolig bra. Matvetts ressurspyramide ble benyttet til å identifisere best mulig utnyttelse av maten. Målet på Noresdagen var tydelig: Minst mulig matsvinn fra leverandørene. Nores hadde et mål om at 80% av overskuddsmaten fra standene skulle gå til donasjon til oss i Matsentralen, 15% til dyrefôr og 5% til kompost/biogass. Med oss på messen sto også Matvett, Merenn og Bir Bedrift, som alle jobber for å hindre matsvinn og utnytte matrestene på best mulig måte.

Reddet 688 kg med mat
Bare få minutter etter at messen var offisielt avsluttet var det bare å brette opp armene, klare til å ta imot mat fra mange av leverandørene. Vi er utrolig takknemlig over hvor mange som kom innom vår mottaksstasjon. Matsentralen var første ledd i kontrollen, hvor vi vurderte hva vi kunne ta med videre. Det var svært lite som gikk videre som dyrefôr og/eller biogass. Vi ønsker å si takk til alle som bidro med å redde mat ved å gi det videre til Matsentralen. De 688 kg med mat som ble reddet denne dagen, omfordeles videre til mennesker som trenger det gjennom ideelle organisasjoner. Våre organisasjoner var utrolig fornøyde med alle de gode varene fra messen da de kom innom på onsdag for å hente mat, alt fra ferdigsmurte wraps til pizzabunner, fisk, and og grønnsaker. - Det var ekstra moro å hente mat hos dere idag. Det var så mye spennende og variert, sa ei fornøyd dame som hentet mat til sin organisasjon.

Takk til Nores for sitt engasjement i kampen om å kutte matsvinn. Håper fokuset på bærekraft og matsvinn er kommet for å bli den nye standarden for matmesser i Norge.

Nyheter

Tusen takk! Du er nå påmeldt.
Oi, det skjedde en feil ved innsending. Prøv på nytt.