- Jeg føler at jeg bidrar til å gjøre en forskjell

26/3/2021
Guest Blogger
Ida Mary Cowell
Kommunikasjonsassistent og lagermedarbeider
Matsentralen Oslo

Seksten år gamle Miranda Von Klitzing Skurdal fra Hvam videregående skole hospiterte hos Matsentralen Oslo i en uke. Hun går på energi- og miljøfag; en studiespesialiserende linje med realfag. Her får elevene både teoretisk og praktisk kunnskap om alt fra planter til fornybar energi. Praksisoppholdet hos Matsentralen i Oslo var en del av den faglige fordypningen i bærekraft. Sammen med de ansatte og frivillige har hun bidratt med stort og smått på sentralen. Vi har tatt en liten prat med henne.


Når jeg er her får jeg følelsen av å være med på noe viktig, som skaper en forskjell i samfunnet.

Hvorfor valgte du Matsentralen Oslo? 

- Jeg visste ikke så mye om Matsentralen på forhånd, men læreren min nevnte at Matsentralen falt under bærekraft. Denne praksisperioden interesserer meg personlig, da miljøsaker er viktig for meg. Siden Matsentralen er innenfor bærekraft, ble valget lett. Det så bra at dere når så mange av FNs bærekraftsmål!

Miranda synes at vi burde fokusere på de grunnleggende tingene i samfunnet, og hun opplever at alt har blitt så mekanisk. Da glemmer vi fort hva som faktisk får ting til å gå rundt, som er mennesker og miljø. Hun er en stor forkjemper for at vi kan endre eksisterende strukturer til å bli mer bærekraftige.


Tommel opp fra Miranda. Det gjelder å bruke sansene, for selv om det er best før, er produktene ofte god etter. Smak, lukt og bruk. Foto: Ida Mary Cowell/ Matsentralen Oslo

Hvordan har det vært å være hos oss?

- Jeg har fått mulighet til lære nye ting og få mer innsyn i hvilke saker jeg synes er viktig. Det hjelper meg også i å finne ut av hva jeg har lyst til å gjøre videre med mitt liv, og hva jeg vil bruke energi på. Når jeg er her får jeg følelsen av å være med på noe viktig, som skaper en forskjell i samfunnet. Selv om jeg er ungdom har jeg ikke fått følelsen av å bli undervurdert. Jeg har fått gjøre samtlige oppgaver som de ansatte her, og med veldig god oppfølging.


Hva ønsker du videre for Matsentralen?

- Jeg ønsker at Matsentralen får fortsette å utvikle seg videre i årene som kommer, og dermed kunne bety enda mer for enda flere.

Hurra, vi har fått grønnsaker! Miranda er i sving med jekketrallen. Foto: Ida Mary Cowell/ Matsentralen Oslo

Nyheter

13/9/2021

Sammen om et bærekraftig matsystem

Stortingsvalget er rett rundt hjørnet, og nå kniver partiene om å vinne din stemme med sine hjertesaker. Et bærekraftig matsystem er vår hjertesak; en sak med en viktig sosial og miljømessig dimensjon. Her er forebygging og reduksjon av matsvinn et av de viktigste tiltakene, noe som også funn i den siste klimarapporten underbygger.

Les hele saken >
17/8/2021

Fra overskuddsmat til ferdigmat med Matsentralen Kjøkken

Matsentralen Kjøkken er ferdigretter laget av overskuddsmat fra butikker og Matsentralen. Måltidene deles ut av ideelle organisasjoner som henter mat hos Matsentralen. I Oslo har prosjektet vært i drift i et år, og nå er en rapport lansert med spennende funn. 

Les hele saken >
13/8/2021

Friske midler til å redde enda mer frukt og grønt!

Matsentralen har vært så heldige å ha fått støtte fra Sparebankstiftelsen DNB til et spennende prosjekt, der målet er å redde mer frukt og grønt - dette i tett samarbeid med blant annet BAMA. Bevilgningene skal brukes på å sette opp pakkelinjer, som gjør det mulig å håndtere større volumer.

Les hele saken >
Les mer

Tusen takk! Du er nå påmeldt.
Oi, det skjedde en feil ved innsending. Prøv på nytt.