Spiselig mat skal ikke bli søppel – Bli Matredder!

27/5/2020
Guest Blogger

Matsentralen redder overskuddsmat fra matbransjen og omfordeler maten videre til ideelle organisasjoner som hjelper mennesker i vanskelig situasjon. Slik reduserer vi matsvinn og fattigdom. Maten Matsentralen får kommer i hovedsak fra produsenter og grossister. Men hva med maten som kastes i butikker og hjemme hos deg?

Med støtte fra Kavlifondet og Sparebankstiftelsen og samarbeid med Matsentralene i Oslo og Vestland, Spis opp maten, Matvett, Too good to go og MatPrat har Matsentralen Vestfold og Telemark utviklet et undervisningsopplegg for 6. og 9. klasse der de skal se på tema: Matsvinn, fattigdom og bærekraft, og lære hva som skal til for å bli #Matredder.

I august 2020 skal prosjektlederen Lene T. Andersen endelig får treffe barn og ungdom på skolene. Sammen skal de finne gode løsninger for å spise opp maten. Under er det 2 eksempler på det vi vil se nærme på.


Hjemme - Rydd kjøleskapet, spar penger og miljø!

Ha kontroll på temperaturen i kjøleskapet

Pakk inn matrester

Ikke sett varm mat rett i kjøleskapet


I butikken – skriv handleliste og jakt på nedpriset mat!

Ha et fast sted til handlelappen hjemme

Sjekk kjøleskapet ditt før du skriver handleliste.

Besøk nedpriset hyllen hos butikken.


Flere tips til matredding skal vi samle sammen med barn og ungdom og dele på Matsentralen.no sin hjemmeside og sosiale medier. Følg med!



Vil du lære mer om prosjektet? Ta kontakt med Lene T. Andersen hos Matsentralen Vestfold og Telemark for mer informasjon!





Nyheter

1/6/2021

Bransjeavtalen og hvordan donasjon av overskuddsmat reduserer matsvinn

Matsvinn er et stort samfunnsproblem, men heldigvis finnes det mange gode løsninger. Tirsdag 1. juni holdt Matsentralen Norge et webinar der flere løsninger ble løftet frem. En rekke profilerte og dyktige aktører fra matbransjen, myndighetene og matsentralen fortalte om hvordan de kontinuerlig jobber med å kartlegge og minimere matsvinnet sitt. Donasjon av overskuddsmat ble fremhevet som ett av flere viktige verktøy.

Les hele saken >
31/5/2021

Kutt matsvinn med brukopp-kalender for frukt og grønt

I 2021 feirer vi FNs år for frukt og grønt med å hylle 12 ulike frukt og grønnsaker som vi gir deg tips til å ta bedre vare på. Frukt og grønt er noe av det vi kaster mest av, enten fordi vi kjøper for mye, oppbevarer den feil eller ikke vet hvordan vi skal bruke råvarer som ikke er ferske lenger. Husk at frukt og grønt er ferskvare. Ikke kjøp for mye av gangen. Moden betyr bare mer smak, ikke at frukten eller grønnsaken er dårlig.

Les hele saken >
31/5/2021

Matsentralen Innlandet har åpnet!

I dag åpent Matsentralen Innlandet dørene på Rudshøgda, og er landets åttende matsentral. Med en matsentral på plass i denne regionen, har nettverket mulighet til å nå ut til mange flere som trenger mathjelp, og øker også mottakskapasiteten av overskuddsmat. Daglig leder Klaaspeter Kuperus er både spent og fornøyd.

Les hele saken >
Les mer

Tusen takk! Du er nå påmeldt.
Oi, det skjedde en feil ved innsending. Prøv på nytt.