Velkommen til Matsentralen Trondheim

9/4/2018
Guest Blogger

De siste dagene har gått med på å samle inn overskuddsmat fra leverandører og grossister for å bli klar til åpningen av den nye sentralen. Da dørene åpnet torsdag 5. april, var lokalene fylt av mange glade medlemsorganisasjoner, samarbeidspartnere, støttespillere og andre involverte. Den offisielle åpningen med klipping av snor ble besørget av Trondheims varaordfører, Ola Lund Renolen fra Miljøpartiet De Grønne.

Trondheims varaordfører, Ola Lund Renolen og Marte Bjørnsund, Daglig leder i Matsentralen Trondheim

Nesten 20 hjelpeorganisasjoner har allerede meldt seg inn i Matsentralen Trondheim. Disse skal hente mat fra lokalene på Ranheim, rett utenfor Trondheim sentrum, og sørge for at den kommer til vanskeligstilte. Som de andre matsentralene skal Matsentralen Trondheim fange opp mat som ellers ville ha blitt kastet i leverandør- og grossistleddet, blant annet på grunn av standardkrav om holdbarhetsdager. Veldedige organisasjoner som blir medlem av Matsentralen kan hente ut variert, god overskuddsmat fra matlageret.

Matsentralen Trondheim har de siste månedene også fått mange venner og samarbeidspartnere, som blant annet appen Too Good To Go, Toyota, Retura og Coop. Unge kokker og 4H Norge var også på plass, og serverte deilig smoothies laget med overskuddsmat.

Finansiering til Matsentralen Trondheim kommer primært fra Kavlifondet, Gjensidigestiftelsen og Trondheim kommune. Både bedrifter og privatpersoner som engasjerer seg for saken er også velkomne til å bidra etter evne – både som frivillige eller støttemedlemmer.

Hanne Eide Andersen, kommunikasjonsansvarlig i Kavlifondet, Marte Lønvik Bjørnsund, Daglig leder i Matsentralen Trondheim og Inger Elise Iversen, daglig leder i Kavlifondet.

"Matsentralen forvandler matsvinnproblemet til en løsning for de som trenger det mest", sier Marte Lønvik Bjørnsund, daglig leder til Matsentralen Trondheim.

Matsentralen i Trondheim er den femte i rekka i Norge. Den første matsentralen ble etablert i Oslo september 2013, etterfulgt av Tromsø (2016), Bodø (2017) og Bergen (2017). I løpet av året vil det også åpnes matsentraler i Vestfold, på Sørlandet og i Rogaland. Utvidelsen av antall matsentraler i Norge skjer i samarbeid med hele matbransjen.

"Dette er et viktig verktøy i forhold til bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn, som forplikter en reduksjon av matsvinnet i matbransjen med 50 % innen 2030. Nettverket av matsentraler gir et effektivt og sikkert system som bidrar til reduksjon av matsvinn. Samtidig hjelper det folk i nød over hele landet", sier Styreleder i Matsentralen Norge, Cristiano Aubert
Marte Bjørnsund, Daglig leder i Matsentralen Trondheim, Inger Elise Iversen, Daglig leder i Kavlifondet, Cristiano Aubert, Styreleder i Matsentralen Norge og Olav Berg, Daglig leder i Matsentralen Bergen.

Nyheter

9/4/2021

Matsentralen får ekstra donasjoner gjennom Old El Pasos nye mobilspill

Mobilspillet Taco Chef fra Old El Paso lar tacoelskende nordmenn donere tex mex-produkter til Matsentralen, som omfordeler overskuddsmat fra matbransjen til ideelle organisasjoner som hjelper vanskeligstilte.

Les hele saken >
29/3/2021

Er du vår nye prosjektleder for Mat, mennesker og miljø? Søk!

Vil du lære barn og unge om matsvinn, miljøvern og fattigdom? Matsentralen Vestfold og Telemark har et ledig vikariat som prosjektleder for et spennende undervisningsprosjekt. Søknadsfrist: 10. april 2021.

Les hele saken >
26/3/2021

- Jeg føler at jeg bidrar til å gjøre en forskjell

Miranda fra Hvam videregående er opptatt av bærekraft, og da hun skulle velge en prakisplass for en uke, var valget enkelt. Hun hospiterte hos Matsentralen i Oslo, der hun hjalp til med stort og smått. - Det så bra at dere når så mange av FNs bærekraftsmål! Jeg håper at matsentralene fortsetter å utvikle seg i årene som kommer, og kan bety enda mer for enda flere.

Les hele saken >
Les mer

Tusen takk! Du er nå påmeldt.
Oi, det skjedde en feil ved innsending. Prøv på nytt.