Nå har også trøndernes hovedstad fått sin egen matsentral! På åpningsdagen for Matsentralen Trondheim hadde det allerede kommet inn hele 6,5 tonn mat.
De siste dagene har gått med på å samle inn overskuddsmat fra leverandører og grossister for å bli klar til åpningen av den nye sentralen. Da dørene åpnet torsdag 5. april, var lokalene fylt av mange glade medlemsorganisasjoner, samarbeidspartnere, støttespillere og andre involverte. Den offisielle åpningen med klipping av snor ble besørget av Trondheims varaordfører, Ola Lund Renolen fra Miljøpartiet De Grønne.
Nesten 20 hjelpeorganisasjoner har allerede meldt seg inn i Matsentralen Trondheim. Disse skal hente mat fra lokalene på Ranheim, rett utenfor Trondheim sentrum, og sørge for at den kommer til vanskeligstilte. Som de andre matsentralene skal Matsentralen Trondheim fange opp mat som ellers ville ha blitt kastet i leverandør- og grossistleddet, blant annet på grunn av standardkrav om holdbarhetsdager. Veldedige organisasjoner som blir medlem av Matsentralen kan hente ut variert, god overskuddsmat fra matlageret.
Matsentralen Trondheim har de siste månedene også fått mange venner og samarbeidspartnere, som blant annet appen Too Good To Go, Toyota, Retura og Coop. Unge kokker og 4H Norge var også på plass, og serverte deilig smoothies laget med overskuddsmat.
Finansiering til Matsentralen Trondheim kommer primært fra Kavlifondet, Gjensidigestiftelsen og Trondheim kommune. Både bedrifter og privatpersoner som engasjerer seg for saken er også velkomne til å bidra etter evne – både som frivillige eller støttemedlemmer.
"Matsentralen forvandler matsvinnproblemet til en løsning for de som trenger det mest", sier Marte Lønvik Bjørnsund, daglig leder til Matsentralen Trondheim.
Matsentralen i Trondheim er den femte i rekka i Norge. Den første matsentralen ble etablert i Oslo september 2013, etterfulgt av Tromsø (2016), Bodø (2017) og Bergen (2017). I løpet av året vil det også åpnes matsentraler i Vestfold, på Sørlandet og i Rogaland. Utvidelsen av antall matsentraler i Norge skjer i samarbeid med hele matbransjen.
"Dette er et viktig verktøy i forhold til bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn, som forplikter en reduksjon av matsvinnet i matbransjen med 50 % innen 2030. Nettverket av matsentraler gir et effektivt og sikkert system som bidrar til reduksjon av matsvinn. Samtidig hjelper det folk i nød over hele landet", sier Styreleder i Matsentralen Norge, Cristiano Aubert
Nettverket av matsentraler fortsetter å vokse. Nå har Matsentralen Norge fått sin egen daglig leder for å hjelpe oss å fortsette å vokse og gi enda mer mat, mennesker og miljø en ny sjanse. Les mer om Per Christian her.
Les hele sakenJanuar var en eksepsjonell måned med rekord på omfordelt mat, antall partnerorganisasjoner og leverandører som donerte mat til Matsentralen. Takket være godt samarbeid omfordelte nettverket av matsentraler 470 tonn mat, som tilsvarer 940 000 måltider.
Les hele sakenDet finnes mange matreddere i Norge, og en av dem er Holdbart. Butikkjeden kjøper inn varer som av en eller annen grunn ikke skal selges gjennom de vanlige dagligvarekanalene, og selger dem videre til sine kunder med opptil 90 % rabatt. Bra for miljøet og bra for lommeboka. Holdbart er også en av mange leverandører til Matsentralen, men med et litt annerledes samarbeid, et bæreposekraftig samarbeid!
Les hele saken