Behov for mer overskuddsmat til matsentralene under koronautbruddet

24/11/2020
Guest Blogger

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad oppfordrer bedrifter som har mulighet, til å levere mer overskuddsmat til matsentralene.

Under korona-pandemien har behovet for mat økt med 70 prosent, og selv om matsentralene har fått inn 30 prosent mer mat i løpet av pandemien, har de fortsatt behov for mer. 

Noen dager før hadde NRK Troms og Finnmark reporterte at matsentralene sliter med å dekke behovet.

Koronapandemien har ført til høyere arbeidsledighet og dårligere økonomi for mange. Lederne i matsentralene i Oslo og Tromsø rapporterer begge om stor økning i etterspørselen i det siste. Organisasjonene som deler ut mat som de henter på Matsentralen melder om stor pågang fra folk som er permittert i tillegg til alle de andre de hjelper.


– Vi ser at vi ikke får inn nok mat til det økende behovet, forteller Cristiano Aubert, styreleder i paraplyorganisasjonen Matsentralen Norge. “Matsentralene kunne trengt mellom 50 og 100 prosent mer for å dekke det økende behovet”, sier han.

Matsentralen Norge publiserte i august en rapport om påvirkningen av koronakrisen på Norges matsentraler og deres samarbeidsorganisasjoner. Du kan lese rapporten her.

Matsentralene er interessert i all mulig overskuddsmat fra matbransjen, så ikke nøl med å ta kontakt med din nærmeste Matsentral , hvis du har noen overskuddsvarer å avse.Nyheter

18/10/2021

All mat ble utnyttet på Østlandske Storhusholdningsmesse

Gjennom godt samarbeid med KuttMatsvinn-nettverket i regi av Matvett, fikk ansvarlig arrangør Konrad Sel realisert sin visjon om å gjennomføre en bærekraftig matmesse uten matsvinn. Messen var trolig en av de første som satte bærekraft og matsvinn så høyt på dagsorden og fulgte opp med handling.

Les hele saken >
29/9/2021

Donasjonskartet til bruk for dagligvare- og serveringsbransjen

Så mye som ⅓ del av all mat som produseres i verden blir aldri spist. Det er et enormt problem, med tanke på økonomiske, miljømessige og sosiale ressurser. I dag markerer vi FNs internasjonale dag mot matsvinn med å bevisstgjøre og utfordre aktører i serverings- og dagligvarebransjen til å gi bort deres overskuddsmat ved å bruke donasjonskartet. 

Les hele saken >
13/9/2021

Sammen om et bærekraftig matsystem

Stortingsvalget er rett rundt hjørnet, og nå kniver partiene om å vinne din stemme med sine hjertesaker. Et bærekraftig matsystem er vår hjertesak; en sak med en viktig sosial og miljømessig dimensjon. Her er forebygging og reduksjon av matsvinn et av de viktigste tiltakene, noe som også funn i den siste klimarapporten underbygger.

Les hele saken >
Les mer

Tusen takk! Du er nå påmeldt.
Oi, det skjedde en feil ved innsending. Prøv på nytt.