Matsentralen og Coronaviruset

13/3/2020
Guest Blogger

I løpet av disse utfordrende Corona-dagene holder Matsentralene i landet åpent*, slik at vi kan bidra til den nasjonale dugnaden ved både å redde all maten i fare for å gå til spille, og hjelpe mennesker som befinner seg i en sårbar situasjon.

Vi gjør det vi kan for å begrense muligheten for spredning av koronaviruset, og har derfor innført strenge rutiner rundt henting av varer, bl.a. kan kun organisasjoner som har forhåndsbestilt time hente mat, og kun én organisasjon kan besøke oss om gangen. Videre har vi gitt alle frivillige fri.

Fremover forventer vi en økning i etterspørsel etter mat gjennom oss blant de org. som holder åpent. I tillegg vil vi muligens oppleve at flere vil befinne seg i en sårbar økonomisk situasjon, etter permitteringer og evt. konkursers som følge av dagens situasjon. Om du trenger mathjelp, vennligst bruk Matkartet for å finne en ideelle organisasjon i din området. Hamstring reduserer mengden av overskuddsmat som butikker regelmessig sender til veldedighet, så tenk deg om to ganger før du kjøper mer enn du trenger.

For å donere større mengder mat kan aktører i matbransjen ta kontakt med sin nærmeste Matsentral (https://www.matsentralen.no/kontakt).

For mindre mengder mat, mat med kort holdbarhet eller ferdig tilberedt mat, er donasjoner direkte til en lokal ideell organisasjon den mest effektive og trygge måten å redde maten fra å bli kastet. Dette gjelder overskuddsmat fra for eks. dagligvarebutikker, messer, festivaler eller interne og offentlige arrangementer/møter, HoReCa, osv. Vi har samlet alle organisasjonene som samarbeider med oss på Donasjonskartet. Der kan du finne kontaktinformasjon samt informasjon om organisasjonens målgruppe, åpningstider og kontaktperson. Bruk kartet til å finne en organisasjon i ditt nærområde og ta kontakt med dem for å finne ut om de kan ta i mot maten du vil donere. Les mer om donasjoner direkte til veldedige organisasjoner og finn Donasjonskartet her: https://www.matsentralen.no/matsentralen-direkte

Matsentralen anbefaler også å bruke apper som Too Good to Go eller Foodlist for å selge overskuddsmat gjennom alternative kanaler. For øvrig har både Spis opp Maten og Matvett nyttig informasjon om matlagring og -holdbarhet, samt triks for å få mest mulig ut av maten, enten i virksomheten din eller hjemme!

Vi i Matsentralen Norge jobber som vanlig og dere kan ta kontakt med oss hvis det er noe dere lurer på. Hold dere friske og ta godt vare på hverandre!

*For å redusere  smittefaren fra direkte kontakt med utsatte grupper holder butikken Tromsø Matsentral stengt i 14 dager f.o.m 13. mars. Tromsø Matsentral vil forsøke å avhjelpe akutte situasjoner så godt de kan. Kontakttelefon for mennesker/familier i akutt nød for mat i Tromsø er i drift fra kl 10 fredag 13. mars. Nummeret er 455 04 027. 

 


Nyheter

18/10/2021

All mat ble utnyttet på Østlandske Storhusholdningsmesse

Gjennom godt samarbeid med KuttMatsvinn-nettverket i regi av Matvett, fikk ansvarlig arrangør Konrad Sel realisert sin visjon om å gjennomføre en bærekraftig matmesse uten matsvinn. Messen var trolig en av de første som satte bærekraft og matsvinn så høyt på dagsorden og fulgte opp med handling.

Les hele saken >
29/9/2021

Donasjonskartet til bruk for dagligvare- og serveringsbransjen

Så mye som ⅓ del av all mat som produseres i verden blir aldri spist. Det er et enormt problem, med tanke på økonomiske, miljømessige og sosiale ressurser. I dag markerer vi FNs internasjonale dag mot matsvinn med å bevisstgjøre og utfordre aktører i serverings- og dagligvarebransjen til å gi bort deres overskuddsmat ved å bruke donasjonskartet. 

Les hele saken >
13/9/2021

Sammen om et bærekraftig matsystem

Stortingsvalget er rett rundt hjørnet, og nå kniver partiene om å vinne din stemme med sine hjertesaker. Et bærekraftig matsystem er vår hjertesak; en sak med en viktig sosial og miljømessig dimensjon. Her er forebygging og reduksjon av matsvinn et av de viktigste tiltakene, noe som også funn i den siste klimarapporten underbygger.

Les hele saken >
Les mer

Tusen takk! Du er nå påmeldt.
Oi, det skjedde en feil ved innsending. Prøv på nytt.