Matsentralen og Coronaviruset

13/3/2020
Guest Blogger

I løpet av disse utfordrende Corona-dagene holder Matsentralene i landet åpent*, slik at vi kan bidra til den nasjonale dugnaden ved både å redde all maten i fare for å gå til spille, og hjelpe mennesker som befinner seg i en sårbar situasjon.

Vi gjør det vi kan for å begrense muligheten for spredning av koronaviruset, og har derfor innført strenge rutiner rundt henting av varer, bl.a. kan kun organisasjoner som har forhåndsbestilt time hente mat, og kun én organisasjon kan besøke oss om gangen. Videre har vi gitt alle frivillige fri.

Fremover forventer vi en økning i etterspørsel etter mat gjennom oss blant de org. som holder åpent. I tillegg vil vi muligens oppleve at flere vil befinne seg i en sårbar økonomisk situasjon, etter permitteringer og evt. konkursers som følge av dagens situasjon. Om du trenger mathjelp, vennligst bruk Matkartet for å finne en ideelle organisasjon i din området. Hamstring reduserer mengden av overskuddsmat som butikker regelmessig sender til veldedighet, så tenk deg om to ganger før du kjøper mer enn du trenger.

For å donere større mengder mat kan aktører i matbransjen ta kontakt med sin nærmeste Matsentral (https://www.matsentralen.no/kontakt).

For mindre mengder mat, mat med kort holdbarhet eller ferdig tilberedt mat, er donasjoner direkte til en lokal ideell organisasjon den mest effektive og trygge måten å redde maten fra å bli kastet. Dette gjelder overskuddsmat fra for eks. dagligvarebutikker, messer, festivaler eller interne og offentlige arrangementer/møter, HoReCa, osv. Vi har samlet alle organisasjonene som samarbeider med oss på Donasjonskartet. Der kan du finne kontaktinformasjon samt informasjon om organisasjonens målgruppe, åpningstider og kontaktperson. Bruk kartet til å finne en organisasjon i ditt nærområde og ta kontakt med dem for å finne ut om de kan ta i mot maten du vil donere. Les mer om donasjoner direkte til veldedige organisasjoner og finn Donasjonskartet her: https://www.matsentralen.no/matsentralen-direkte

Matsentralen anbefaler også å bruke apper som Too Good to Go eller Foodlist for å selge overskuddsmat gjennom alternative kanaler. For øvrig har både Spis opp Maten og Matvett nyttig informasjon om matlagring og -holdbarhet, samt triks for å få mest mulig ut av maten, enten i virksomheten din eller hjemme!

Vi i Matsentralen Norge jobber som vanlig og dere kan ta kontakt med oss hvis det er noe dere lurer på. Hold dere friske og ta godt vare på hverandre!

*For å redusere  smittefaren fra direkte kontakt med utsatte grupper holder butikken Tromsø Matsentral stengt i 14 dager f.o.m 13. mars. Tromsø Matsentral vil forsøke å avhjelpe akutte situasjoner så godt de kan. Kontakttelefon for mennesker/familier i akutt nød for mat i Tromsø er i drift fra kl 10 fredag 13. mars. Nummeret er 455 04 027. 

 


Nyheter

18/6/2020

Matsentralen + Unikum = vinn, vinn, vinn

I april ble pilotprosjektet Matsentralen Kjøkken igang gjennom et samarbeid mellom Matsentralen Oslo og Unikum. For Matsentralen handler det om i første rekke å redusere matsvinn og fattigdom, for Unikum arbeidsinkludering og å skape arbeidsplasser. Drivkraften bak prosjektet er en enighet om at vi kan gjøre en langt større og bedre innsats sammen, enn hver for oss. I tillegg handler det om en felles innsats for å bistå en sårbar gruppe med ferdigprodusert mat.

Les hele saken >
27/5/2020

Spiselig mat skal ikke bli søppel – Bli Matredder!

Matsentralen jobber for å hjelpe matindustrien med å redusere matsvinn, men hva med maten som kastes i butikker og hjemme hos deg? Matsentralen Vestfold og Telemark lanserer i august et nytt prosjekt der de skal besøke skoler for å hjelpe alle til å bli matreddere!

Les hele saken >
22/4/2020

En oppdatering fra Matsentralen i korona-tider

Det er mye usikkerhet i disse korona-tider, og derfor vil vi gjerne gi dere en oppdatering av hvordan situasjonen har vært for landets matsentraler, samt for matbankene i Europa.

Les hele saken >
Les mer

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få den nyeste informasjonen fra Matsentralen

Subscribe
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form. Try again.
If that doesn't work, contact us directly at norge@matsentralen.no