Too Good To Go og Matsentralen: Sammen i kampen mot matsvinn

15/9/2019
Guest Blogger
Hanne Johansen
Matredder og kommunikasjonsrådgiver
Too Good To Go

Ifølge FN er 821 millioner mennesker, eller rundt 13 prosent av verdens befolkning, rammet av sult. Nesten to milliarder mennesker opplever manglende matsikkerhet i perioder. Også her i Norge er det mange som ikke har råd til nok og næringsrik mat. Ifølge den siste levekårdsundersøkelsen bor seks prosent av Norges befolkning i en husholdning som har vanskelig eller svært vanskelig for å få endene til å møtes, og over 500.000 nordmenn lever under EUs fattigdomsgrense.

I Norge ender minst 385 000 tonn med mat opp som matsvinn hvert eneste år. Denne maten kunne ha mettet nesten 800 000 mennesker. Det er helt sykt at vi kaster så mye mat når mange ikke har nok til å bli mette. Samtidig er det et enormt miljøproblem at vi bruker så mye ressurser på å produsere mat som aldri blir spist. Når vi kaster mat, sløser vi nemlig ikke bare mat som kunne ha blitt spist. Vi sløser også med alle ressursene som ligger bak det å produsere maten. Visste du for eksempel at matsvinn står for mellom åtte og ti prosent av de menneskeskapte klimagassutslippene? Eller at produksjon av mat som aldri blir spist okkuperer 30 prosent av verdens jordbruksarealer – et område på størrelse med Kina?

Matsentralen en genial løsning på både sult- og miljøproblemet matsvinn presenterer. 

Sammen i kampen mot matsvinn

Too Good To Go knytter butikker og spisesteder med mat til overs sammen med folk som ønsker å redde maten til redusert pris, gjennom Too Good To Go-appen. Slik sørger vi for at overskuddsmat fra restauranter, bakerier, hoteller, bensinstasjoner, matbutikker, kantiner osv. ender opp i folks mager og ikke i søpla, og bidrar til å redusere matsvinnet. 

Siden oppstart i 2016 har over 2,3 millioner måltider har blitt reddet i Norge gjennom Too Good To Go. Over 1600 spisesteder over hele landet er med så langt, og over 850 000 nordmenn har lastet ned og laget seg en bruker i appen. Too Good To Go er også tilstede i 13 andre land i Europa, og til sammen har det blitt reddet over 20 millioner måltider.


Vår misjon er å inspirere og legge til rette for at alle kan delta i kampen mot matsvinn. Ikke bare gjennom appen men også ved å skape en bevegelse mot matsvinn gjennom utdanning, politisk arbeid, informasjons- og holdningsarbeid og samarbeid med andre relevante aktører – som Matsentralen.

Mens vi gjennom Too Good To Go-appen, ved hjelp fra tusenvis av matreddere over hele landet, har mulighet til å redde mat i mindre kvanta fra veldig mange ulike aktører hver dag, har Matsentralen mulighet til å ta imot store kvanta med tørrvarer og mat med lenger holdbarhet på lagrene sine, for eksempel fra produsenter og grossister. Veldedige organisasjoner henter så maten på lagrene og gir den videre til noen som trenger den. Det meste av maten som reddes gjennom appen er fersk mat (som påsmurt, buffémat, bakevarer, sushi, smoothies osv.), som rett og slett ikke har tid til å bli omfordelt gjennom Matsentralen før den blir dårlig. Slik utfyller Matsentralen og Too Good To Go hverandre, og sammen sørger vi for at så mye mat som mulig kommer til nytte og glede istedenfor å bli til matsvinn. 

I tillegg til samarbeid om å redde overskuddmaten til matbransjen, jobber vi også med Matsentralen på flere andre måter – for eksempel er vi begge med i et matsvinn-nettverk sammen med andre aktører som jobber for å redusere matsvinnet i Norge. Og så heier vi selvfølgelig på hverandre ved å tipse aktører om hverandre der det er relevant, dele om hverandre i sosiale medier og mye mer. Samarbeidet med Matsentralen er et samarbeid vi setter utrolig stor pris på!

Over 100 000 måltider omfordelt takket være støtte fra Too Good To Go-brukere

Visste du at du kan støtte Matsentralen gjennom appen vår? Skriv «Matsentralen» (eller «Matstasjonen» hvis du bor i Bodø-området) i søkefeltet, så får du opp profilen til din nærmeste matsentral. Her kan du velge å donere et beløp på 20 kroner, på samme måte som når du bestiller en porsjon med overskuddsmat. Dette kan du selvfølgelig gjøre så mange ganger du vil.

Gjennom å ha Matsentralens profiler i appen kan vi, i tillegg til å muliggjøre donasjoner, sette fokus på at sult også er en utfordring her i Norge og vise frem Matsentralens viktige arbeid. 


I snitt koster det Matsentralen 2,69 kroner å omfordele ett måltid. Hittil har matredderne som bruker appen vår donert hele 285 000 kroner til Matsentralen - som betyr at de har kunnet omfordele over 106 000 ekstra måltider! Det varmer virkelig hjertene våre. 


Tusen takk – både til alle som donerer penger til Matsentralen gjennom Too Good To Go-appen og til Matsentralen for den fantastiske jobben de gjør for både mennesker og miljø. Vi gleder oss til å fortsette samarbeidet for å redde enda mer mat fremover! 


Nyheter

7/7/2021

Stolte over å kunne hjelpe Matsentralen

Toyota Material Handling har i flere år støttet Matsentralen på nasjonalt nivå med blant annet trucker, jekketraller og truckbevis. Nylig fikk Matsentralen Trøndelag en splitter ny jekketralle med vektindikator. - Pandemien har ført til en enorm økning i både tilgangen og behovet for mat. Disse jekketrallene er gull verdt nå. Vi har allerede blitt mye mer effektive, sier daglig leder i Matsentralen Trøndelag, Marte Lønvik Bjørnsund.

Les hele saken >
5/7/2021

Matsentralen fikk Matredderprisen!

Matsentralen Norge fikk Q-Matredderprisen! Monica Fuhr og Åge Nilsen hos Matsentralen Vestland fikk en hyggelig og uventet overraskelse, da Mette Nygård Havre fra Spis opp maten og Pål Rasmussen fra Q-Meieriene kom på besøk. De ble kjempeglade for å ta imot prisen på vegne av alle åtte matsentraler.

Les hele saken >
30/6/2021

12,8 millioner mennesker fikk mathjelp av matbankene i Europa

FEBA, den europeiske foreningen for matbanker, har tallene klare: I 2020 omfordelte medlemslandene 860 000 tonn mat til 12,8 millioner mennesker med behov for mathjelp.

Les hele saken >
Les mer

Tusen takk! Du er nå påmeldt.
Oi, det skjedde en feil ved innsending. Prøv på nytt.