Matsentralen Kjøkken er et samarbeidsprosjekt der ferdigretter blir laget av overskuddsmat fra lokale dagligvarebutikker og fra matsentralen. Ferdigrettene deles ut til vanskeligstilte gjennom ideelle organisasjoner som henter mat hos matsentralen. Prosjektet er tuftet på samarbeid mellom dagligvarekjeder, matsentralen, et storkjøkken og ideelle organisasjoner. Gjennom konseptet Matsentralen Kjøkken kan matsentralen gi enda mer mat og flere mennesker en ny sjanse.
Prosjektet bidrar til at matvarer opprettholder sin verdi og blir spist. Matsentralen Kjøkken er særlig viktig for organisasjoner som hjelper vanskeligstilte som ikke har tilgang til et kjøkken eller mulighet til å lage mat selv. I tillegg gjør prosjektet det mulig for butikkene å redusere matsvinn, ved at slappe gulrøtter som kundene lar ligge, blir en ingrediens i en gryterett i stedet for å havne som svinn.
Matsentralen Kjøkken bidrar også til at matsentralen kan redde et større volum matvarer fra grossister og produsenter, særlig storhusholdningsvarer som ellers ville vært vanskelig å dele ut til privathusholdninger. Sist men ikke minst bidrar prosjektet til sosial inkludering og en verdifull hverdag for flere. Dette skjer ved å gi mennesker som har falt utenfor det ordinære arbeidslivet en mulighet til å ha arbeidspraksis på et storkjøkken, samt å jobbe med å hente og levere varer.
Prosjektet startet i Oslo i mai 2020, og har utviklet seg mye siden da. I starten kom matvarene utelukkende fra Matsentralen Oslo, men siden februar 2021 har prosjektet også inkludert overskuddsmat direkte fra dagligvarebutikker.
Denne rapporten er resultatet av datainnsamling, observasjoner og intervjuer med de involverte aktørene.