September 29, 2021

Donasjonskartet til bruk for dagligvare- og serveringsbransjen

Så mye som ⅓ del av all mat som produseres i verden blir aldri spist. Det er et enormt problem, med tanke på økonomiske, miljømessige og sosiale ressurser. I dag markerer vi FNs internasjonale dag mot matsvinn med å bevisstgjøre og utfordre aktører i serverings- og dagligvarebransjen til å gi bort deres overskuddsmat ved å bruke donasjonskartet. 

/
Donasjonskartet til bruk for dagligvare- og serveringsbransjen

Så mye som ⅓ del av all mat som produseres i verden blir aldri spist. Det er et enormt problem, med tanke på økonomiske, miljømessige og sosiale ressurser. I dag markerer vi FNs internasjonale dag mot matsvinn med å bevisstgjøre og utfordre aktører i serverings- og dagligvarebransjen til å gi bort deres overskuddsmat ved å bruke donasjonskartet. 


Donasjonskartet er et verktøy som hjelper deg å gi bort overskuddsmat til en lokal organisasjon; om det så er blingser etter møter, bakevarer etter kafeen er stengt eller dagligvarer fra butikken. Denne type mat er vanskelig for matsentralene å redde og omfordele videre da vanligvis er for kort holdbarhet, men organisasjonene blir overlykkelige av slike matgaver. På donasjonskartet kan du finne kontaktinformasjon til organisasjonene som samarbeider med Matsentralen i hele landet. Du kan også finne informasjon om organisasjonens åpningstider og litt mer om hva de gjør.   

Finn en organisasjon som tilbyr mathjelp og gi bort overskuddsmaten.


Kom igang!

Finn en organisasjon nær deg i donasjonskartet og ta kontakt! 


Hvem bruker direkte donasjon? 

  • Dagligvarebutikker
  • Bakerier
  • Små matprodusenter og distributører
  • Interne og offentlige arrangementer/ møter/ festivaler
  • HoReCa


Hvilke type overskuddsmat egner seg for direkte donasjon?

  • Brød og bakevarer
  • Dagligvarer
  • Møtemat
  • Rester fra arrangementer
  • Rester fra kantiner og storkjøkken


Ivareta mattrygghet i alle ledd! 

  • Frys-og kjølekjede må ivaretas, også under transport til organisasjonen.
  • Feil og skader ved emballasjen må ikke påvirke matsikkerheten.
  • Mat som har blitt satt ut til gjester kan ikke doneres.

Tips og ressurser

  • Vær oppmerksom på at de fleste av organisasjonene har begrensede ressurser. Vær fleksibel når det gjelder hentetid og lever maten selv når det er mulig.
  • Noen organisasjoner vil gjerne etablere en fast avtale der de henter maten regelmessig, men de fleste er også interessert i å bli kontaktet for evt. donasjoner når overskuddsmaten måtte oppstå.
  • For mat som kan fortsatt selges for en redusert pris, bruk gjerne appen Too Good To Go.
  • For større volumer, vennligst ta kontakt med din nærmende Matsentral.

Sjekk vår veileder her.

Nyheter

Tusen takk! Du er nå påmeldt.
Oi, det skjedde en feil ved innsending. Prøv på nytt.